Невероятният Айнщайн и музиката на числото Пи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Михаел Велков
Антония Михайлова

Най-ревностните учени днес поглеждат часовника в очакване стрелките да покажат 1 часа, 59 минути и 26 секунди. Това допълва последователността до осемте цифри: 3,1415926.

Денят на числото Пи е измислен преди 28 години от физика Лари Шоу, служител на научния музей Експлораториум. От година на година този учен, когото наричат Принца на Пи, оглавява празничното шествие край стените на музея.

А на 12 март 2009 година този празник е бил официално отбелязан от Американския Конгрес.

Числото Пи е отношението между дължината на окръжността и нейния диаметър. Безкрайната поредица от цифри, следващи след запетаята, още в древността е привлякла вниманието на математици и физици, а в наше време интересът към числото Пи се споделя от компютърни ентусиасти, мнемонисти и дори музиканти.

Символът – гръцката буква Пи – е предложен от британския математик Уилям Джоунс през 1706 година, а швейцарският учен Леонард Ойлер подхванал идеята.

И тъй като днес е и рожденият ден на Айнщайн, а ние много го обичаме, представяме ви рисунката на нашия приятел Михаел Велков, който го скицира буквално за минути специално за читателите на „Мегавселена“.

Обещаваме да сканираме скицата с по-съвременни методи и следващия път да я качим в подобаващо качество. Прекрасна е, нали?

© Михаел Велков

© Михаел Велков

История на изчисленията

2000 години преди новата ера жителите на Вавилон са смятали Пи за равно на 3,125. Благодарение на папируса на Ахмес, написан 1650 г. преди Рождество Христово, ни е известна стойността на Пи в Древен Египет: 3,16045. Архимед, който е живял в III в. пр.н.е., е определил Пи като 3,1418.

Един век по-късно, през 1949 година, един от първите компютри – американският ENIAC – е определил 2037 цифри, влизащи в числото Пи. За изпълнението на всички операции му били необходими 70 часа.

64 години след това двама ентусиасти – Александър Йе и Шигеру Кондо – създали компютър, който изчислил повече от 12 трилиона знака след запетаята. Изчисленията отнели 94 дни.

Днес за „битови“ калкулации са подходящи приложенията от App Store или Google Play. С тяхна помощ нашите смартфони могат да изчислят Пи до няколко милиона знака след запетаята.

Нашите съвременници се съревновават в запомнянето на числото Пи. В съответствие с Книгата на рекордите Гинес, световното първенство принадлежи на индиеца Раджвир Мина, който е назовал 70 000 знака през март миналата година.

The Guardian пише за неофициалния рекорд на японеца Акири Харагучи, който е възпроизвел Пи до 111 700-ата цифра за 16 часа и 30 минути. Самияят рекордьор се отнася към процеса на запаметяване като към медитация, а изговарянето на цифрите наподобява с пеенето на будистки мантри.

Интересен е и друг мнемоничен метод, който е приложил популярният в YouTube пианист Дейвид Макдоналд. За да запомни числото Пи, музикантът го изсвирил.

Нека чуем още веднъж прекрасната мелодия, която се е получила в резултат:

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори