Нов материал може да се „лекува“ и в същото време да намалява СО2

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени изобретиха особено умен начин да помагат на околната среда: разработиха материал, който може не само да се възстановява, но и да намали нивата на CO2 по време на този процес.

Веществото използва комбинацията от гелоподобен полимер с хлоропласти (клетъчни елементи, които осъществяват фотосинтезата в растенията), за да расте, като отнема въглерод от въздуха след излагане на светлина.

Ако се напука или бъде надраскано вече втвърдено парче от този материал, драскотините и пукнатините бързо ще се разширят и ще запълнят празнината, без да се изисква топлина, ултравиолетова светлина или други специални реакции, каквито сме свикнали да виждаме при познатите сега възстановяващи се продукти.

Изследователи са изолирали и използвали хлоропласти и преди това, но тези органични компоненти са склонни да спрат да работят няколко часа след изваждането им от растението. Екипът сега ги е направил по-практични, като е удължил значително полезния им живот.

Учените казват, че има още работа, като например заместването на хлоропластите с изкуствени катализатори, които биха могли да постигнат подобен ефект. Потенциалните приложения обаче вече са ясни. Бихте могли да използвате полимера като строителен материал, който се оправя сам и в същото време противодейства на прекомерните емисии на CO2.

Може да функционира и като покритие за други продукти. И може дори да е икономичен – строителните екипи биха могли да изпратят материала в течна форма и да направят панели от него на самата строителна площадка.

Проблемът с разрастването на градовете и прекомерното строителство няма да бъде решен, но употребата на новия материал може да има своите положителни ефекти за околната среда.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Химия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори