Нов океан ще се образува след разцепването на Африка на две

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Системата на Източноафриканския разрив съставлява западната и източната континентална пропаст и се простира от района на Афар в Етиопия до Мозамбик. Това е активен континентален разрив, започнал преди милиони години, разделяйки се със 7 мм годишно.

Редовното изригване на вулкани по протежение на разрива и нови познания за разпадането на континентите допринасят за прогнозата, че континентът може да се разцепва, за да образува нов океан.

Източна Африка е дом на няколко видими географски чудеса, които са привлекли туристи в района. Те включват езерото Малави и езерото Танганайка – съответно, четвъртото най-голямо сладководно и второто най-дълбоко езеро в света. Той също така включва активни вулкани като Дл Дойнио Ленгай в Танзания и ДалаФила и Ерта Але в Етиопия.

Ерта Але се откроява като един от най-активните вулкани в света и един от вероятно най-дълго съществуващите в света.

Макар и да не се вижда от туристите, сред чудесата на региона е микроплочата Виктория, една от най-големите континентални микроплочи. Виктория е разривен клон, който заедно с вериги от дълбоки езера и вулкани дава характеристиките на източноафриканската рифова система.

В скорошно проучване е установено, че микроплочата Виктория, разположена между източния и западния клон на Рифа, се завърта обратно на часовниковата стрелка през последните две години по отношение на Африканската плоча – основната тектонска плоча, съставляваща по-голямата част от африканския континент.

Установено е, че тази микроплоча се върти в обратна посока спрямо всички останали съседни микроплочи в региона.

Въпреки че това дава на изследователите нова представа за процеса на разцепване на Източноафриканската разривна система, „Y“- образно оформеният край на разрива в района на Афар получава все по-голямо внимание, където е вероятно да се образува океан, ако разцепването продължи. Възелът „Y” е мястото, където африканските, сомалийските и арабските тектонски плочи се срещат близо до Джибути и Еритрея и е свързан с активни вулкани, включително вулкана Ерта Але.

Изследователите смятат, че вулканичната активност в региона подсказва преход към рифа. Ерта Але е непрекъснато изригващ, повече от 50 години и се смята, че с продължаване на изригването на Ерта Ела ще се образува нов тесен океански басейн с хребета на вулкана в средата на океана.

Изследователите обаче не са сигурни за бъдещето на източноафриканския разрив – дали разцеплението ще продължи и в крайна сметка ще се образува океан. Със скоростта, с която сега се разцепва, на африканският разрив ще отнеме десетки милиони години, за да се формира океан в крайна сметка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори