Нов сензор мери кръвната захар през потта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени разработиха сензор, който може да наблюдава равнището на кръвната захар чрез анализ на потна кожа, при това нужното количество пот е минимално. Екипът от Южна Корея вече е направил практическите изпитания на новия уред и твърди, че той е много точен и ще бъде от полза за пациентите с диабет. Новият уред не само измерва равнището на кръвната захар, но и в комбинация с друг може автоматично да инжектира нужното количество инсулин на диабетика.

По този начин учените от университета в Сеул правят сериозна крачка в облекчаване на болните от диабет, принудени да се бодат по много пъти на ден, за да следят глюкозата в кръвта си и да си инжектират инсулин.

Изобретеният сензор е пластичен, прилепва се към кожата и постоянно измерва равнището на кръвната захар, без да е нужно да се взимат кръвни проби. За да бъде сигурна работата на сензора обаче, учените трябва да преодолеят редица пречки. Равнището на захар в потта е по-малко от това в кръвта, а наред с това наличието на млечна киселина в потта може да компрометира резултата.

_95045471_lee21hr

Затова пластирът, който се залепва към кожата, има всъщност три сензора за следене на нивата на захарта, четири тестващи киселинността на потта и един сензор за влажност, анализиращ количеството на потта. Лепенката е обвита в порест слой, който позволява на потта да проникне до електрониката, която от своя страна изпраща информацията в портативен компютър отчитащ в крайна сметка равнището на кръвна захар.

Тестове на хора са били извършени преди и след хранене, като резултатите от новия сензор са били контролирани и потвърдени с класическите уреди измерващи кръвната захар, съобщава списание Science Advances.

Като следващ етап учените от Сеул разработват нов уред, отново във вид на плестир-лепенка с микро игли, който да е свързан със сензора и при нужда да доставя на пациента нужното лекарство (инсулин или друго).

Учените заявяват, че новата система ще бъде много сериозна крачка по посока на безболезненото и безстресово контролиране на диабета. Сега предстоят дългосрочни тестове за да се удостовери надеждността на новия сензор, а при успех да се стигне до масовата му употреба.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори