Нови хоризонти изпрати снимка на мистериозния обект, към който лети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JHUAPL/SwRI/Steve Gribben
Ивайло Красимиров

През юли 2015 мисията на НАСА Нови хоризонти (New Horizons) влезе в историята като първия космически кораб, който прелетя край Плутон.

Оттогава мисията беше удължена така че апаратът да продължи пътя си още по-нататък към външния край на Слънчевата система, за да изследва обектите в Кайперовия пояс.

Първият такъв обект ще бъде 2014 MU69, който носи прякора Ултима Туле.

По-рано този месец Нови хоризонти успя да заснеме Ултима Туле с апаратурата на борда наречена LORRY (Long Range Reconnaissance Imager).

Това беше донякъде изненада за екипа на мисията като се има предвид, че обектът е все още на 172 милиона километра и попада в контражур на много звезди. При сегашната си скорост на летене Нови хоризонти ще достигне до Ултима Туле в новогодишния ден на 2019 г.

First views of Ultima Thule (NASA/JHUAPL/SwRI)

First views of Ultima Thule (NASA/JHUAPL/SwRI)

Образът представлява композиция от 48 снимки, направени от екипа в опита му за откриване на Ултима Туле (дясно) и увеличен изглед на региона (ляво) в жълтия квадрат, заснет от LORRY. Кадрите са предадени на Земята с Мрежата Дълбок Космос на НАСА (Deep Space Network) през следващите няколко дни.

След обработка на светлината от звездите в бекграунда, учените успяват да видят светлината на Ултима Туле, обекта в Кайперовия пояс, който обикаля Слънцето на разстояние от 6,5 милиарда километра.

Както Хол Уивър, учен от екипа на Нови хоризонти и отговорник за LORRY, обяснява в прессъобщението на НАСА:

„Образът е екстремно осветен от звездите на заден план, което затруднява намирането на по-малки обекти. Наистина е като търсене на игла в копа сено. В тези първи образи Ултима изглежда само като зрънце на фона на звездата отзад, която е грубо 17 пъти по – ярка, но Ултима също ще става по-ярка и по-лесна за виждане с приближаването на космическия апарат.“

Това първо заснемане е важно, защото ще позволи на екипа на мисията да прецизира курса на космическия кораб към Ултима, освен това доказва правотата на изчисленията за орбитата на обекта, който се оказа точно там, където учените очакваха да бъде (данните са на космическия телескоп Хъбъл).

Когато Нови хоризонти стигне до Ултима Туле, това ще бъде първият път в историята, в който космически кораб изследва малък обект в Кайперовия пояс. Освен това ще бъде най-далечното космическо изследване в историята на астрономията.

В действителност Нови хоризонти вече подобри този рекорд, прелитайки през юли 2015 край Плутон, с което изпревари предишното постижение с 1,6 милиарда километра.

Като заговорихме за рекорди, тези снимки също чупят предишните такива на най-далечна снимка правена някога.

През декември 2017 Нови хоризонти вече подобри рекорда със заснемането на звездния клъстер Кладенец на желанията („Wishing Well“) на разстояние 6,12 милиарда километра.

Нови хоризонти трябва да достигне Ултима Туле на 1 януари 2019 година, а данните които се очакват трябва да хвърлят нова светлина върху ранните дни на формирането на Слънчевата система.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори