Отново „извънземни” дискове се появиха в Кузбас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© vk.com/ariec_arthur
Антония Михайлова

Кузбаски миньори са изровили от земята още няколко камъка с формата на диск. По-рано открит аналогичен диск силно заинтригувал уфолозите. Но първоначалното разглеждане на находката потвърждава геоложка версия за техния произход.

Служителите на мината „Моховский“ в Беловски район на Кемеровска област, където в края на януари бил открит загадъчен каменен диск, превърнал се в сензация, открили в земята още няколко аналогични камъка, съобщават от предприятието.

Каменният диск с тегло 200 килограма и с почти идеално кръгла форма е открит на 31 януари 2015 година. Веднага възникнали множество хипотези за неговия произход, включително е наричан летяща чиния.

Подобни образувания вече са откривани в Китай. За да изучи необичайната находка, в Камерово идвал известният уфолог, криптофизик, писател и пътешественик Вадим Чернобров. Сега Карканският диск се съхранява в Кемеровския регионален музей.

По думите на ръководителя на мината Владимир Кудрявцев новите находки по размер са подобни на първия диск: 1,5–2 метра в диаметър, едните били сплескани, а други – по-изпъкнали. Те били открити на същата дълбочина – около 40 метра под повърхността, което според специалистите позволява да се оцени възрастта на обектите на 260 млн. години.

© Екатерина Крупина

„Лично аз смятам, че това е геоложко образувание. Ние добиваме въглища, а учените трябва да кажат и да направят заключения, да определят от какво се състои той – пясъчник или алеврит (ронлива седиментна скала), или нещо друго. Така и не знаем какви изводи са направили специалистите“, казва Кудрявцев.

Според главния геолог на мината „Моховский“ Екатерина Крупина поредните каменни находки потвърждават научната гледна точка за техния произход, че това са конкреции, тоест минелални образувания обикновено с кръгла форма в утаечните скали.

„Имали сме и други образци, но не с толкова правилна форма и не толкова интересни, както първия диск – това беше сензация. Водопроводимостта на скалите е различна, тъй като потокът върви от две страни, се получава дискова форма. Това е алевролит (твърда утаечна скала, образува се от алеврит), той е доста крехък и под външно действие се разрушава.

Засега се потвърждава научния произход на дисковете, геоложката гледна точка – че това са конкреции. Разбира се, на някои им се иска да вярват в друго, но науката казва едно, хората искат друго“, казва геологът.

На свой ред уфолозите и криптофизиците засега се въздържат от коментари. Ръководителят на Международното научноизследователско обединение „Космопоиск“ Вадим Чернобров по време на визита в Кемерово смятал, че при бъдещи изследвания на диска крайните гледни точки (изключително природен или изкуствен произход) могат да се окажат неверни и в крайна сметка да се окаже съчетание на версиите.

Според него вероятността дискът да представлява естествено геоложко образувание е много висока.

Специалисти от различни отрасли признават, че изследванията на нееднозначната находка едва започват. Планира се за изучаването на Караканския диск да бъдат прилагани неинвазивни методи, но нови резултати още не са публикувани.

Успоредно в Кузбас продължава акцията „Версия“: последователи на най-различни гледни точки могат да разгледат самостоятелно обекта и да си изработят лично мнение. Вариантите и хипотезите за природата на каменния диск ще бъдат публикувани в сайта на музея, а най-добрите от тях ще бъдат предадени на Чернобров, за да бъдат обсъдени от членовете на „Космопоиск“.

Категории на статиите:
Загадки · Мистерии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори