Новият птичи грип е уникален

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© WHO Collaborating Centre for Reference and Research on Influenza, National Institute of Infectious Diseases, Japan
Антония Михайлова

Вирусът на грипа, появил се неотдавна в Китай, е уникален, съобщават специалистите от Медицинския център към университета „Еразъм Ротердамски” (Нидерландия).

Той е способен не само да инфектира носа (благодарение на което се разпространява бързо), но и да проникне дълбоко в белите дробове, предизвиквайки пневмония.

Авторите на изследването подчертават, че предишните вируси на птичия грип не могат да се похвалят с нещо подобно.

Огнището се взривило през пролетта. Китайските власти незабавно ограничили пазара на живи птици, което дало резултат – потвърдени са само 135 случая на заразяване с вируса A(H7N9), 44 души починали. Пред учените веднага била поставена задачата да разберат върху кои части на организма се насочва вирусът.

Както е известно, вирусите на най-обикновения грип предпочитат горните дихателни пътища (носоглътката и ларинкса), откъдето излитат в огромно количество при всяко кихане и се разпространяват с голяма скорост (затова и организмът се справя с тях сравнително леко).

Вирусът на птичия грип H5N1 се придържа към друга стратегия – той попада в долните дихателни пътища и води до възпаление на дробовете с голяма вероятност от летален изход.

Както подчертава съавторът на изследването Тейс Кьойкен, сега пред учените е изключително особена разновидност на вируса. Тя не само се разпространява с лекота, но е и необикновено смъртоносна.

Все пак има и добри новини от епидемиологичния фронт. Учените от университета в Мадрид твърдят, че са успели да се справят с друга заплаха, също установена наскоро (миналото лято).

Става дума за коронавируса, предизвикващ така наречения близкоизточен респираторен синдром (Middle East respiratory syndrome coronavirus, MERS-CoV). Той се появи в Саудитска Арабия и досега е успял да зарази 114 души и да убие 54.

Изследователите са получили мутантна версия на вируса и така се доближили плътно до създаването на ефективна ваксина. Този щам инфектира клетките, но се разпространява в организма с голяма трудност.

Съвпадение или не, можем малко да се успокоим – ситуацията е под контрол, учените са крачка пред двата вируса, потенциално способни да доведат до пандемия.

Резултатите от първото изследване ще се появят в American Journal of Pathology, а от второто – в сп. mBio.

Източник: ВВС

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментари

  • Weve already got some of the best private lenders in our network and you can contact them directly Matt M. [url=http://fastmoney365.com]direct lender payday loans[/url] location.comwpcontentpluginsninjaformsconditionalscssninjaformsconditionalsdisplay.

    MiguRormwago 2 октомври 2017 15:33 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори