Ново изображение на Хъбъл разкрива обмен между две галактики

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Продължаващото взаимодействие между две галактики на 320 милиона светлинни години е заснето във великолепно изображение от космическия телескоп Хъбъл.

Двете галактики са известни като Arp 282 в Атласа на особените галактики на Халтън Арп и се състоят от голяма спирална галактика с прегради, наречена NGC 169, с диаметър около 140 000 светлинни години и много по-малка галактика с полярен пръстен, наречена IC 1559, която е с диаметър около 40 000 светлинни години.

Тези две галактики са се приближили достатъчно близо една до друга, за да обменят материал. Това не е необичайно: въпреки че пространството е огромно и предимно празно, галактиките са гравитационно привлечени заедно, може би канализирани по нишките на невидимата космическа мрежа, която се простира и играе жизненоважна роля при оформянето на Вселената.

Взаимодействията между галактиките значително допринасят за тяхната еволюция, независимо дали това е просто прелитане, което вижда обмен на материал, или пълно сливане, както се е случвало многократно в историята на Млечния път.

Тези взаимодействия могат да променят формата на галактиката или да задействат ударни вълни, които възпламеняват образуването на звезди, като ефективно съживяват галактика, чиито скорости на образуване на звезди намаляват.

Можем да се опитаме да разберем тези взаимодействия, като намерим двойки или групи от галактики, които са в агресията на тези процеси, и провеждаме симулации, за да разберем как са се случили. Ето защо изображения като последната версия на Хъбъл са толкова важни.

Има няколко забележителни аспекта на взаимодействието между NGC 169 и IC 1559. Първо, и двете галактики имат активно галактическо ядро; тоест свръхмасивните черни дупки в ядрото на всяка от тях активно поглъщат прах и газ. Този процес произвежда много високоенергийна светлина под формата на рентгенови лъчи и топлина в инфрачервени дължини на вълната; Изображението на Хъбъл е в оптична светлина, която прахът в галактическите ядра има тенденция да затъмнява.

Освен това можете ясно да видите потоци прах и светещ материал, преминаващи между двете галактики, вероятно от обекта с по-ниска маса към обекта с по-висока маса.

„Когато две галактики взаимодействат, газ, прах и дори цели слънчеви системи ще бъдат привлечени от една галактика към другата от тези приливни сили“, обясниха от Европейската Космическа Агенция.

„Този процес всъщност може да се види в действие на това изображение – образували са се деликатни потоци от материя, които видимо свързват двете галактики.“

Ако двете галактики се приближат достатъчно близо една до друга, в крайна сметка те ще се слеят, техните свръхмасивни черни дупки ще се съберат в масивно събитие, което ще изпрати гравитационни вълни, пулсиращи във Вселената.

Изображението може да бъде изтеглено във версии с размер на тапет от уебсайта на ESA Hubble.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори