Обявен за мъртъв от трима лекари се събуди в моргата часове преди аутопсията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Centro penitenciario de Villabona (Asturias) EFE
Ивайло Красимиров

Властите в Испания са в недоумение след като затворник, обявен за мъртъв от трима различни лекари, се събуди в моргата само часове преди тялото му да бъде подложено на аутопсия.

Затворникът, 29 годишният Гонзало Монтоя Хименез, бил открит в килията си „мъртъв“ по време на сутрешната проверка. След това бил откаран в чувал в патологията на болницата. Тогава патолозите чули нещо странно.

Хъркане отвътре в чувала.

Хименез, който излежавал присъда за обир в строгоохранявания затвор Астуриас в северозападна Испания, бил прегледан първо от двамата лекари на затвора, които били на смяна онази сутрин, когато затворникът бил открит в безсъзнание на стола в килията си. Двамата не открили следи от насилие.

Лекарите обаче не открили и следи от живот в тялото на Хименез. Те го обявили за починал, а час по-късно външен лекар инспектирал тялото. Той също се съгласил с първоначалната оценка и подписал смъртния акт.

По-късно патолозите в моргата открили нещо сбъркано.

По-това време Хименез вече бил прекарал време в хладилник, за да бъде запазено тялото му. Кожата му била маркирана със скалпел в подготовка на предстоящата неизбежна аутопсия. Точно в този момент тялото внезапно помръднало.

„Лекарите започнали да чуват звуци, идващи от чувала, в който било тялото на Хименез. Той не бил мъртъв. Точно обратното,“ пише El Español.

“Тогава патологът отворил чувала и открил затворника жив.”

Хименез бил преместен с линейка под охрана към друга болница, в която да се възстановява след преживения мистериозен епизод. Състоянието му сега изглежда стабилно. Как е било възможно да стане такова объркване обаче, засега властите в затвора не могат да обяснят.

„Не мога да коментирам какво точно се е случило“, казва говорител на испанските затвори пред медиите, „но трима доктори са видели клинични признаци на смърт, така че в момента не е ясно, какво точно се е случило.“

В деня преди Хименез да бъде открит „мъртъв“, той се оплакал, че се чувства болен. Не е ясно какво може да е предизвикало състоянието на затворника.

Официални лица обаче твърдят, че тялото му имало явни признаци на цианоза – обезцветяване на кожата, предизвикано от лоша циркулация или липса на кислород – в допълнение към трупното вкочаняване (ригор мортис).

Лекари са коментирали пред испански медии, че грешката може да се дължи на случай на каталепсия, при която пациентът изпада в транс, губи съзнание и всякаква чувствителност, а тялото се втвърдява.

Как точно Хименез е станал каталептичен не е ясно, но е страдал от епилепсия и е приемал лекарства. Според семейството му, в затвора той не е могъл да спазва точния графек за прием на медикаментите, така че това може да е свързано с развитието на случая.

Близките на Хименез, които са получили разрешение да го посетят в болницата, възнамеряват да заведат дело срещу затвора, защото са убедени, че само един от лекарите е прегледал тялото според изискванията, а останалите просто са преписали заключенията.

В момента тече разследване, което да установи, дали процедурите са спазени.

24 часа след случката Хименез е започнал да говори, което е добър знак, казват лекарите. Първото нещо, което „мъртвецът“ е казал е било да попита, дали може да види жена си.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори