Огромен „супер балон“, уловен от Хъбъл в дълбокия космос, е мистерия за астрономите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В ново изображение, заснето от космическия телескоп Хъбъл, някаква мистериозна сила издълбава гигантски „супер балон“ в далечна мъглявина.

Астрономите все още са озадачени какво се крие зад тази грандиозна гледка. На сто и седемдесет хиляди светлинни години от нас, в сателитна галактика на нашия Млечен път, известна като Големия Магеланов облак, блестяща мъглявина на име N44 привлече вниманието на астрономите. Наблюдаван от различни телескопи през годините, N44 е огромен облак от газ и прах, с диаметър приблизително 1000 светлинни години.

Това, което е забележително в този конкретен космически облак, е огромната празнота, издълбана в средата му. N44 съдържа това, което астрономите наричат „супермехур“ – гигантска кухина, която се простира на около 250 светлинни години от едната до другата страна.

Според НАСА: „Звездните ветрове, изгонени от масивни звезди във вътрешността на балона, може да са отблъснали газа, но това е несъвместимо с измерените скорости на вятъра в балона.

Друга възможност, тъй като мъглявината е изпълнена с масивни звезди, които биха изтекли в гигантски експлозии е, че разширяващите се обвивки на стари свръхнови са изваяли космическата пещера.“

Това ново изображение е заснето по време на изследване на масивните млади звезди, населяващи ръба на балона, което е ръководено от Виктор Ксол от Центъра по астрономия към Хайделбергския университет.

Според техните изследвания, Ксол и неговите колеги идентифицират тези млади звезди като част от множество активни звездообразуващи региони на мъглявината.

Въз основа на това НАСА заяви, че 5-милионната разлика между възрастта на тези звездообразуващи региони и възрастта на звездите в празнотата сочи към „множество събития, образуващи звезди с верижна реакция“.

Смята се, че звездите се образуват, когато мъглявините са нарушени от външни сили, което ги кара да се срутят в себе си поради гравитацията.

Дали тези звездообразуващи региони са били създадени просто от газовете, които се смесват от тласъка на звездните ветрове? Или се дължат на разширяващите се ударни вълни на свръхновите?

Отговорът в момента е само предположение, но ако астрономите успеят да разрешат тази мистерия, те могат да открият как се е появил този супермехур.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори