Организмът умира постепенно – клетка след клетка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Някои я рисуват с коса в ръката и тъмен плащ или като ангел. В различните култури образът на смъртта се изобразява различно.

Но колкото и богато и художествено да се описва тя, от биологична гледна точка смъртта остава не по-малка загадка, отколкото е самата поява на живота на Земята.

Учените отдавна се опитват да изяснят процесите, които протичат в организма в последните мигове от живота и дори описват стадиите на смъртта. Но доскоро изследователите не знаеха как да изучат дори такива прости неща като химичните изменения в клетките на умиращия.

Съвместна работа на учени от Белгия, Великобритания, Гърция и САЩ дава възможност да се разбере повече за това как клетките от живи се превръщат в мъртви. В статия, публикувана в PLOS ONE, авторите пишат, че на клетъчно ниво смъртта се разпространява подобно на вълна и се съпровожда от синя флуоресценция.

По разбираеми причини обект на изследването е станал не човешкият организъм, а умиращи безгръбначни от вида Caenorhabditis elegans. Според учените клетъчната реакция при тези нематоди е аналогична на тази, която протича в човешкия организъм.

Анализът показал, че в момента на гибелта на клетките от техните лизозоми се отделя антранилова киселина, която при контакт с цитоплазмата предизвиква светене със син цвят. Учените смятат, че източник на флуоресценцията може да е пигментът липофусцин, образуващ се при окисление на белтъци и мазнини.

Едновременно с отделянето на антранилова киселина настъпва освобождаване на калций, който, попадайки в съседните клетки, провокира по-нататъшния процес на разрушаване.

Клетъчни изменения в момента на смъртта на нематод – синята флуоресценция отбелязва разрушаването на клетките. Снимките са правени в интервал 5, 10 и 15 минути.
© David Gems/PLOS ONE

В момента на гибелта на червеите, който учените наблюдавали с микроскоп, по тялото на нематодите лавинообразно се разпространявала синята вълна на смъртта, като постепенно обхващала целия организъм на безгръбначните.

Според един от изследователите – Дейвид Джеймс от Лондонския университетски колеж, получените знания ще бъдат полезни за лечението на опасни състояния на организма.

„Идентифицирахме процеса на химично саморазрушаване на организма“, казва д-р Джеймс.

„Нашето откритие може да се използва например за предотвратяване на последствията от сърдечен пристъп, когато възниква риск от гибел на клетките поради липса на кръвоснабдяване.”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори