Ориониди и рядък „танц“ на планети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Тази седмица на небето могат да се видят много интересни гледки – метеорният поток Ориониди ще направи годишната си поява наред с рядко планетно събиране.

Халеевата комета няма да ни навести преди 2061 година, но зад гърба си е оставила отломки, които ще направят грандиозно метеорно шоу. Всяка година по това време Земята преминава през орбитата на кометата, като това изпълва земната атмосфера с отломки от лед и прах. Името на метеорния поток идва от съзвездието Орион, защото там се виждат метеорите на небосвода.

Наблюдения на Орионидите са показали, че потокът има 12-годишен цикъл на активност – на всеки 12 годни мощността на „звездопада“ достига пикови стойности, а в последните години спада.
Астрономите свързват тази периодичност с въздействието на Юпитер – поради неговото привличане метеорните частици са разпределени по орбитата на Халеевата комета не равномерно, а „пунктирно“ – участъци с голяма плътност на частиците се редуват с относително празни.

Тази година, както и в следващите две години се очаква интензивността на потока метеори да се снижи, макар че броят на изгарящите прахови частици, по текущи прогнози на астрономите, няма да спадне толкова силно, колкото се очаква – те ще бъдат 20–25 метеора в час.

Пикът на метеорния дъжд ще бъде в сряда и четвъртък, пише Робърт Мартинс (Robert Martins) за Weather.com.

„Метеорите преминават толкова бързо, че ще са видими само за около секунда. Наблюдателите трябва да стоят вперени в небето, или ще ги изпуснат“, казва астрономът Боб Берман (Bob Berman) за AccuWeather.com. „Най-много метеори ще се виждат между полунощ и изгрева, като очакваната честота е един на всеки две до три минути.“

Орионидите са доста блед метеорен поток и затова всички желаещи да ги видят следва да се въоръжат с мощни бинокли и да се отправят далече от градовете, където светлинното замърсяване е минимално.
Трудно е да се снимат Орионидите, ако на човек му се удаде да ги види – тъй като метеорите се движат с доста висока скорост – около 240 000 км в час.

Среднощното шоу няма да се ограничи само до Орионидите. Към края на седмицата ранобудниците ще могат да се наслаждават на редкия танц на Марс, Юпитер и Венера. През целия месец трите планети се приближават една до друга малко по малко. Най-добрите дни за наблюдаване на тази забележителна гледка ще са петък и събота, като хората в тропиците и Северното полукълбо ще виждат и Меркурий – просто гледайте на изток, преди да изгрее Слънцето.

Smithsonian

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори