Откачените идеи за бъдещ транспорт: От Лос Анджелис до Ню Делхи за 3 часа и 50 долара?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Транспортните системи на по-близкото бъдеще се очертават още днес – автономни електрически автомобили, летящи коли, Hyperloop – това са само част от разработваните проекти. Една още по-смела идея за следващо поколение на обществен транспорт набира популярност. И макар да прилича на Hyperloop, тя е по-различна. Ето защо:

Проектът на системата ЕТ3 предвижда превозно средство, което има размера на лимузина и което оперира в система от тръби – нещо като автомобил по магистрали. Периметърът на действие на системата обаче трябва да бъде глобален. Според Дерил Остер, изпълнителен директор на компанията от Синсинати, която разработва системата, тя ще е способна да достави пътници от Калифорния до Индия за 3 часа и 50 долара на човек. Идеята е тръбите, в които ще се движи превозното средство, да представляват система опасваща Земята по хиляди маршрути, към която да има достъп от хиляди точки.

ET3 Global Alliance е американски отворен консорциум от лицензополучатели, посветен на глобалното внедряване на тръбопроводи с цел бързо и лесно придвижване (ETT). Любопитното в случая е, че консорциумът, който работи по идеята е основан от Дерил Остер още през 1997 г. с цел създаване на глобална система за транспортиране, използваща пътни капсули с размер на автомобил, които пътуват в тръби с диаметър 1,5 м чрез магнитна левитация.

Остър от години твърди, че системата ET3 би била 50 пъти по-ефективна на киловатчас в сравнение с електрическите коли и електрическите влакове, като електроенергията нужна за достигане на скорост от 350 мили / час би струвала само 20 цента. Проектът за ET3 твърди, че първоначалните системи ще се движат със скорост от 600 км / ч при вътрешнодържавни пътувания и по-късно ще развиват до 6500 км / ч за международни пътувания, които ще позволят пътнически или товарни превози например от Ню Йорк до Пекин за 2 часа.

ЕТ3 е все още във фаза на концепция, Hyperloop обаче вече напредва. Идеята за тръбен транспорт наречен Hyperloop, беше обявена от Илън Мъск за първи път през 2012 година. Днес отделни компании развиват проекти в САЩ, Европа и Дубай.

Hyperloop one вече има опитно трасе изградено в Невада и приет план за развитие на новия транспорт в САЩ. Друга компания подготвя изграждането на Hyperloop мрежа в Дубай, а Hyperloop Technologies Inc. разработва планове за свързване на всички европейски страни.

5e_f0pj5z

Изпълнителният директор на Transit X, Майк Стенли е убеден, че съвсем скоро ще имаме градове изцяло освободени от днешните автомобили, като на тяхно място ще виждаме автономни  автомобили, летящи коли и автомобили, които се движат в тръби. Все пак той уточнява, че засега това е „една невъзможна мечта“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори