Откриха череп на неандерталец на 400 000 години в португалска пещера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Археолози откриха череп от античен човек живял преди 400 000 години в португалска пещера. Черепът е бил заобиколен от различни древни инструменти, както и от животински кости. Находката дава нови следи за това, как се е появил човекът в западната част на Европа към средата на Плеистоцена, период започнал преди 1,806 млн. години и завършил преди 11,5 хил. години.

Черепът намерен в пещерата Ароериа е принадлежал на неандерталец, най-близкият далечен предшественик на модерния човек. Според археолозите, това е най-старата вкаменелост от човек намирана в Португалия. Черепът има някои общи характеристики с вкаменелости от същия период намирани в Испания, Франция и Италия. Находката от португалската пещера обаче е една от най-древните, които могат да бъдат свързани с използването на праисторически каменни инструменти.

Черепът от Ароерия подкрепя тезата за анатомичното разнообразие на праисторическите хора, населявали Европа по това време. Новото откритие ще спомогне за разбиране на произхода и еволюцията на неандерталците, заявяват палеонтолозите.

Вкаменелост от човек на 400 000 години е относителна рядкост, но в същото време е и доста „млада“ по стандартите на палеонтолозите. Намерени наскоро челюсти в Етиопия доказват, че първи представители на човешкия род – Homo, са живели в източната част на Африка преди 2.8 милиона години. Най-старите останки от неандерталец намерени в Етиопия са от преди 3.2 милиона години.

Намереният череп в португалската пещера е бил вкаменен в солиден каменен блок. Черепът е бил изваден от скалата и е бил възстановен в мъчителен и продължил цели две години процес. Находката ще бъде един от най-ценните експонати в Националния археологически музей в Лисабон, като ще бъде изложена там към края на тази година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментари

  • Останки на Неандерталец в Етиопия на 3,2млн. години няма как да има, тъй като Неандерталеца се е появил като отделен вид от предците си преди около 400 хиляди години. Тотален абсурд е да са съществували неандерталци преди 3,2 милиона години. Преди три милиона години е живял Австралопитека, следван от Kenyanthropus platyop, Paranthropus и едва преди 2 милиона години се появяват вида ХОМО. Хомо хабилис, Хомо Еректос и още вида 20 „хомо“ в късните хомо се появава и хомо Неандерталис/въпросния неандерталец/докато стигнем до хомосапиенс. Така, че има някаква грешка в статията.

    Румен 14 март 2017 12:03 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори