Откриха код на емоциите в мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени от Корнуелския университет (САЩ) изяснили как човешкият мозък обработва емоциите. Статията на изследователите е публикувана в Science Recorder.

Оказва се, че всички емоции (за основни, както смятат учените, се водят пет: гняв, страх, удоволствие, тъга, отвращение) се превеждат от мозъка в стандартен код, който обективно се разпознава независимо от ситуацията или дори от конкретни хора.

Както обясняват изследователите, невронната активност в орбито-фронталния кортекс – област от главния мозък, свързана с обработката на емоциите, напомня невронен код, записващ субективните чувства на човека.

Главната ценност на откритието е в това, че то развенчава старата идея, че в отговор на емоциите в мозъка се активират само областите, отнасящи се до позитивни или негативни чувства. Тоест ако човек получава подобно удоволствие от чаша червено вино или от поглед към залязващото слънце, то това чувство ще бъде „закодирано“ еднакво.

Човешкият мозък създава специален код за целия спектър позитивни и негативни емоции, които леко се променят в една или друга посока в зависимост от това в каква част от спектъра попада емоцията.

През пролетта на тази година други американски учени с помощта на нов софтуер определиха различни „мимични комбинации“ за отразяването на 21 емоционални състояния, включително привидно противоречиви – такива като „тъжно-гневен“, „изплашено-учуден“ и „щастливо изпитващ отвращение“. Досега се смяташе, че те са почти два пъти по-малко. Оказало се обаче, че сходството в изразяването на различни емоции при различните хора е над 90%.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори