Откриха мистериозен вирус в Бразилия, без познати гени, които могат да се идентифицират

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените са идентифицирали енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов за науката, населен от непознати гени, които никога досега не са били документирани при вирусни изследвания.

Така нареченият Yaravirus, кръстен на Yara – или Iara, фигура на водна кралица в бразилската митология – беше възстановен от езерото Пампуля (Pampulha), изкуствено езеро в бразилския град Белу Оризонте.

Макар че Yaravirus (Yaravirus brasiliensis) може да не е свръхестествен, той може да се окаже изключително загадъчен. Това е така, защото вирусът представлява „нова линия от амебален вирус с озадачаващ произход и филогения“, обяснява изследователският екип в нова статия за откритието.

Двама от старшите членове на този екип – вирусолозите Бернар Ла Скола от университета в Екс-Марсилия във Франция, и Джонатас С. Абрахао от Федералния университет в Бразилия в Минас Жерайс – трябва да знаят за какво говорят.

Преди две години двойката помогна за откриването на друга вирусна новост – обитаващият вода Tupanvirus, гигантски вирус, открит в екстремни водни местообитания.

Гигантските вируси, за разлика от обикновените видове, са така наречени поради огромните си капсиди (протеинови обвивки, които капсулират вириони – вирусни частици).

Тези много по-големи вирусни форми са открити едва през този век, но те не се отличават само със своите размери. Те притежават и по-сложни геноми, което им дава способността да синтезират протеини и следователно да изпълняват неща, като възстановяване на ДНК, плюс репликация на ДНК, транскрипция и транслация.

Преди откриването им се смяташе, че вирусите не могат да правят такива неща, като биваха приемани за сравнително инертни, неживи същества, способни само да заразят своите приемници.

Вече се знае, че вирусите са много по-сложни, отколкото се смяташе някога, и през последните години учените разкриха други видове вирусни форми, които по подобен начин подсказват за това как вирусите могат да се разпространяват и функционират.

Новото откритие, Yaravirus не изглежда гигантски вирус, тъй като е съставен от малки частици с размер 80 nm. Но това, което е забележимо, е колко привидно уникален е неговият геном.

„Повечето от известните вируси на амебата споделят много функции, които в крайна сметка подтикват авторите да ги класифицират в общи еволюционни групи“, пишат авторите.

„Противно на това, което се наблюдава при други изолирани вируси на амеба, Yaravirus не е представен от голяма / гигантска частица и сложен геном, но в същото време носи важен брой по-рано неописани гени.“

В своите проучвания изследователите откриват над 90 процента от гените на Yaravirus, които никога не са били описани досега, съставляващи онези, които са известни като „сираци“ гени (ORFans).

Само шест намерени гени имат далечна прилика с известни вирусни гени, документирани в публични научни бази данни, а търсенето през над 8 500 публично достъпни метагеноми не даде никакви улики за това, с което Yaravirus може да е тясно свързан.

„Използвайки стандартни протоколи, първият ни генетичен анализ не успя да намери разпознаваеми последователности на капсид или други класически вирусни гени в Yaravirus“, обясняват изследователите.

„Следвайки настоящите метагеномични протоколи за откриване на вируси, Yaravirus дори не би бил разпознат като вирусен агент.“

Що се отнася до това какво всъщност представлява Yaravirus, учените засега могат само да спекулират, но предполагат, че това може да е първият изолиран случай на неизвестна група от вирус на амебала или потенциално далечен вид гигантски вирус, който по някакъв начин може да е еволюирал в намалена форма.

Така или иначе е ясно, че все още има много неизвестни около негo, казват изследователите.

„Количеството неизвестни протеини, съставящи частиците от Yaravirus, отразява променливостта, съществуваща във вирусния свят и колко потенциално нови вирусни геноми тепърва ще се откриват“, заключават авторите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
· ·
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори