Откриха най-голямата гробница от времето на маите за последните 100 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип археолози, водени от Джейми Ауи откриха в руините на града от времето на маите Ксунантунич (Белиз), откриха голяма гробница, която вероятно принадлежи на велик владетел. Откритието е станало на 19 юли т.г. и вече е оповестено публично, скорост, която всъщност не се среща често.

Археолозите се натъкват на находката, докато се опитват да разчистят стълбище на висока сграда и така отварят входа на камерата. Тя е най-голямата, откривана през последните 100 години и още по-важно – недокосната във времето.

Гробът съдържа тленни останки и многобройни вещи. В архитектурно отношение, не само заради големината, камерата е доста необичайна. Структурата е с размер 4,5 х 2,5 метра и е разположена на дълбочина от 3 до 9 метра. Предвиден е и вход.

Вътре изследователите се натъкнали на тленните останки на мъж на възраст между 20 и 30 години. Учените все още не знаят кой е погребаният и от какво е умрял той. Знае се само, че в момента на смъртта му е бил доста атлетичен.

Със сигурност се знае, че не е бил бедняк: заедно с него са били погребани 36 керамични съдове, нефритени перли, 13 обсидианови ножове, животински кости, вероятно от ягуар. На пода на камерата са открити многобройни жертвени предмети като инструменти от обсидиан и кремък, гравюри с образи на животни, символи и други изображения, издялани от камък.

И още нещо много интересно, което е необичайно за други подобни находки от времето на маите: сградата на гробницата е издигната едновременно с околните сгради в Ксунантунич, което свидетелства, че строителните работи са започнали, за да оградят гроба. Това е практика, известна на учените от времето на Древен Египет, но не и от това на маите, която обаче е още едно доказателство, че погребаният е бил много важна личност.

Ауи предполага, че гробът е 700 – 800 година. Най старите структури на Ксунантунич са на възраст от около 1300 години, а най-новите – на около 1000. Малко след това цивилизацията на маите загива по причини, които не са ясни и до днес.

Джейми Ауи „копае“ в района на централен Белиз още от 1988 г. в търсене на следи от маите. Той посвещава изследователската си дейност основно на Ксунантунич, център на династията Каан.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори