Откриха нов начин за уточняване на слънчевата динамика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Съставно изображение на слънчевата активност от 25 отделни снимки, направени от обсерваторията SDO от април 2012 до април 2013 година. На изображението може да се види миграцията на активните региони към екватора.
© NASA/SDO
Антония Михайлова

Дълго време динамиката на слънчевата цикличност – смяната на пикове и минимуми – се изучаваше по петната на Слънцето, които се явяват външна проява на измененията в магнитното поле на звездата.

Изследване, проведено от американски учени под ръководството на Скот Макинтош от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър (щата Колорадо), предлага изцяло нов и по-точен начин.

Наблюденията на слънчевите петна показват, че те, като маркери на магнитните полета, се движат от полюсите на Слънцето към екватора, след това, според теорията, се потапят дълбоко и възникват отново на полюсите, отново започвайки своето движение към екватора. Това движение – от начало до край – е основен индикатор на 11-годишния слънчев цикъл.

Но механизмите, стоящи зад тези движения, оставали не съвсем ясни. Освен това продължителността на слънчевия цикъл по някакви причини варира силно – от 9 до 14 години, а миграцията на петната сама по себе си не може да обясни това.

Макинтош и колегите му от 2010 г. започнали да анализират данните от космическия апарат SDO, който изучава Слънцето. В хода на наблюденията на магнитно балансираните области на повърхността на Слънцето – тоест областите, където количеството магнитни полета, насочени навътре в звездата, е равно на тези, които са насочени навън, учените открили гигантски (с размер с радиуса на Юпитер) райони с подобни свойства.

Учените установили в слънчевата атмосфера, намираща се над подобни области (изследователите ги нарекли g-възли, или g-nodes), съсредоточени в т.нар. ярки точки на Слънцето (brightpoints), източници на мощно ултравиолетово и рентгеново лъчение.

Изучавайки данните за слънчевата цикличност за последните 18 години, учените открили, че g-възлите синхронно с ярките точки над тях по същия начин, както и слънчевите петна, се движат от полюсите към екватора на Слънцето, макар да започват от по-висока ширина – 55 градуса, за разлика от слънчевите петна, които започват миграция от 30 градуса.

Според учените наблюдението на придвижването на g-възлите предлага нов, по-точен метод за проследяване на динамиката на слънчевата активност.

Макинтош го обяснява с това, че ярките точки и g-възлите свидетелстват за важни процеси, протичащи точно под тях във вътрешните области на Слънцето и свързани с динамиката на слънчевите магнитни полета, придвижването на големи обеми вещество с различна полярност.

Тези „магнитни пръстени“ според Макинтош са четири и тяхната миграция по повърхността и вътре в Слънцето обяснява появата на слънчеви петна и общата слънчева цикличност.

Ако този модел се окаже верен, то минимумът на текущия слънчев цикъл трябва да настъпи, според предсказанията на учените, към края на 2017 година, а новият цикъл да започне през 2019–2020 година.

В този случай учените ще получат потвърждение на доста по-пълноценна теория за динамиката на слънчевата активност, което ще помогне на учените по-точно да предскажат в какво време да се очакват най-честите и интензивни магнитни бури.

„Сега можем да наблюдаваме ярки точки в слънчевата атмосфера, които напомнят на котви и шамандури и се явяват свидетелство на това, което се случва доста по-дълбоко. Те ни помагат да разработим друга картина на случващото се в недрата на Слънцето“, отбелязва Скот Макинтош.

Новата теория ще помогне и в изучаването на други звезди.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. Astrophysical Journal.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори