Откриха нов вид динозавър – „древният, който пасе“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

via al.com
Димитър Димитров

Нов вид тревопасен динозавър е открит в Аляска. Явява се разновидност на хадрозавъра, който има патешка човка, и се движи на стада, казва Пат Дръкенмилър (Pat Druckenmiller), който е уредник в музея Аляска във Феърбанкс.

Изследователите са нарекли новия вид Ugrunaaluk kuukpikensis (oo-GROO’-nah-luk KOOK’-pik-en-sis), което на езика на ескимосите Енупиак означава „древният, който пасе“.

Новото откритие ни казва, че преди 69 милиона години Аляска е била значително по-топло място и е била покрита с обширни гори. През последните 25 години се е смятало, че фосилите принадлежат към друг вид хадрозавър – едмонтозавъра, който е бил разпространен из Канада и САЩ. Но при новото проучване били открити разлики в черепа и устата, което на практика прави Ugrunaaluk kuukpikensis нов вид.

Разликите не се виждали на пръв поглед, защото динозаврите от Аляска са умрели млади. Изследователи създали траектории на растежа и ги сравнили с костите на млади едмонтозаври. В музея има над 6 000 кости от новия вид динозавър. Повечето от тях принадлежали на млади индивиди, които били високи около 280 сантиметра.

„Изглежда че цяло стадо от младоци е избито внезапно, за да има толкова останки от индивиди на една и съща възраст.“, казва Дръкенмилър.

В апогея на развитието си тези динозаври достигали височина 9 метра и притежавали стотици зъби, чрез които да дъвчат жилавите растения. Ходели основно на задните си два крака, но можели да тичат и на четири, когато трябвало да бягат от хищници или теренът бил неравен.

Повечето от фосилите са открити в археологическия район Лискомб. Местността е наречена така в чест на геолога Робърт Лискомб (Robert Liscomb), който открил първите динозавърски кости, докато картографирал региона за петролната компания Shell Oil Co.

В момента изследователите работят по идентифицирането на още нови видове динозаври.

„Знаем, че има поне 12 или 13 различни вида динозаври на северния склон в Аляска. Но материала, който откриваме, невинаги е достатъчен, за да разберем, че всъщност сме открили нов вид“, завършва Дръкенмилър.

ZME Science

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори