Озадачаващи образувания откриха на дъното на кратер на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА продължава да открива странни неща при изследване на Марс. Най-новото прилича на ужасяващи пясъчни червеи, които се надигат, докато излизат от древен кратер.

Снимка на образуванията наскоро беше споделена от марсохода на НАСА, Curiosity, който имаше за цел да научи дали планетата някога е имала „правилните условия на околната среда“ за да приюти живот.

Роувърът забеляза усуканите структури в кратера Гейл, „голям басейн, създаден преди 3,7 милиарда години след удар от голям метеор“.

„Доказателствата сочат кратера Гейл (и Марс като цяло) като място, където животът – ако някога е възникнал – може да е оцелял за известно време“, казват от НАСА.

И така, какви са странните образувания?

В медийни материали през последните седмици ги наричат ​​„шипове. Коментаторите в социалните медии дадоха най-добрите си предположения, включително „удар на мълния в пясък“, вкаменени корени, изображение на индуисткия бог змия Нага Девта и стърчащи крака на „мъртъв извънземен“.

Институтът SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) не вярва, че образуванията някога са били живи, въпреки че движението е замесено в неговата теория. „Шиповете най-вероятно са циментирани запълвания на древни пукнатини в седиментна скала. Останалата част от скалата е направена от по-мек материал и е ерозирана“, съобщи институтът в туит.

И така, откритието е нещо като по-малка версия на Дяволската кула в Черните хълмове на Уайоминг – само дето е на дъното на древен кратер на далечна планета.

Обяснението е напълно логично, но не е убедило всички скептици, които отбелязват, че НАСА е открила нещо през май, което изглежда като врата на гробница, което последва десетилетното откритие на нещо подобно на издълбано лице, наполовина заровено на Марс.

„Казвам ви, първо формирането на лицето, след това вратата, сега това. Нещо има там“, написа един коментатор в Twitter.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори