ОЗИРИС-РЕх тръгна към Земята с проби от Бену

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Повърхността на астероида Бену (Bennu)/NASA
Ивайло Красимиров

Космически апарат на НАСА, който според учените е събрал проби от астероид, започна двугодишното си пътуване обратно към Земята в понеделник.

Космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА изпълнява мисия, като посети Бену, астероид с размер на небостъргач на около 320 милиона км от Земята, и изследва повърхността му, събра проби и ги връща обратно на Земята.

Персоналът празнува в контролната зала на OSIRIS-REx в Колорадо, когато космическото превозно средство се отблъсна от астероида, чието тяло с форма на жълъд се формира в ранните дни на Слънчевата система. OSIRIS-REx пристигна на Бену през 2018 г.

Космическият кораб е открил следи от молекули водород и кислород – част от рецептата за вода и следователно потенциал за живот – вградени в скалистата повърхност на астероида, каза Данте Лаурета, главният изследовател на мисията OSIRIS-REx, през 2018 г.

Пътуването обратно към Земята ще отнеме около две години. След това космическият кораб ще изхвърли капсула, съдържаща пробите от астероида, които според НАСА ще кацнат в отдалечен район на Юта.

НАСА казва, че пробите ще бъдат разпределени в изследователски лаборатории по целия свят, но 75% от пробите ще бъдат запазени в космическия център Джонсън в Хюстън, за да могат бъдещите поколения да ги изследват с все още не създадени технологии.

OSIRIS-REx е с размера на миниван и е на стойност 800 млн. долара, като е построен от Lockheed Martin. Мисията му стартира през 2016 г., за да вземе и върне първата американска проба от девствени астероидни материали. Япония е единствената друга страна, която е
извършила подобен подвиг.

Астероидите са сред остатъците от образуването на Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години. Пробите може да съдържат улики за произхода на живота на Земята, казват учените.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори