Паранормалното намери обяснение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Неврофизиологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и колегите му са определили конкретни участъци и процеси в мозъка, позволяващи да се преживее мистичен опит.

Учените са установили, че срещата с „висшата реалност“ става възможна, когато човек отключва различен род блокировки на възприятието. Откритието е публикувано в сп. Neuropsychologia, пише Live Science.

Паранормалното (видения на Бога, други свръхестествени същности, транс) се явява изключително субективно и непредсказуемо, което сериозно затруднява неговото изучаване в лабораторни условия.

И все пак сред учените съществуват две групи теории, описващи такива явления от гледна точка на неврофизиологията. Привържениците на първата смятат, че в мозъка има специални „точки на Бога“, чиято активация води до мистичен опит. Привържениците на втората твърдят, че за откриването на необичайно явление е необходимо да се изключат определени участъци, потискащи и блокиращи възприятието.

Графман и колегите му получили доказателства за втората теория. Те работили със 116 ветерани от американската война във Виетнам, преживели както мистичен опит (на войната те чували гласа на Бога и виждали членове на своето семейство, останали в САЩ), така и травми на главния мозък. Тези доброволци били сравнени с 32-ма сравнително здрави ветерани. Всички участници в изследването преминали през компютърна томография.

Оказало се, че паранормалното често съпътства увреждания, нанесени на темпоралния и фронталния дял на главния мозък. Следващите изследвания показали, че най-интензивните преживявания са свързани с травми на дорсолатералната префронтална кора – участък, играещ ключова роля в забавянето и блокирането на усещанията.

Учените смятат, че мистичният опит се локализира в челния дял на мозъка – един от най-развитите у човека. Именно челните дялове помагат на Homo sapiens да осмисли постъпващата към него информация за света. Но дорсолатералната префронтална кора блокира и забавя всичко, което излиза извън определени рамки, допълва Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори