Пет мита за любовта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените подариха на влюбените няколко открития, разкриващи тайните на най-прекрасното чувство.

Мит 1. Романтичните чувства угасват минимум след три години, максимум след седем

Всъщност любовта може да е вечна

Нови научни изследвания на учените от Нюйоркския университет доказват: можеш да обичаш страстно половинката както в първите дни чак до дълбока старост.

В експеримент участвали семейни двойки с 20-годишен стаж и младоженци. Те трябвало няколко минути да разглеждат снимки на своите половинки, на приятели, познати или случайни хора. В същото време томограф фиксирал активността на главния им мозък. Когато сравнили получените данни, учените ахнали: тестовете на младите влюбени и на семейните двойки с опит били практически еднакви!

„По време на разглеждането на снимки на жената или мъжа при съпрузите със солиден семеен стаж се активират същите участъци, както и при младите двойки – обяснява ръководителят на изследването, психологът Артур Аронаи. – И най-главното е, че се изработва същото количество хормон на любовта – допамин.

Мит 2: Мъжете си падат само по красавици

Всъщност нищо подобно!

Специалистите от университета в Грьонинген, Холандия, запитали млади мъже на възраст от 21 до 25 години за пет минути да останат в едно помещение с момиче – обикновена сива мишка. Очаквало се тя да остави равнодушен представителя на силния пол. Но станало ясно, че след като кавалерите напуснали стаята, нивото на тестостерон в кръвта им било увеличено с 8%. Сигурен признак на повишено полово влечение.

„Мъжкото либидо не дели жените на красавици и грозни – твърди Йен Кернер, един от изследователите. – Хормоналната реакция на мъжкия организъм към целия женски пол абсолютно не зависи от външния вид на жената. Вярно, това се отнася само за дамите в детеродна възраст, тоест на възраст от 20 до 35 години. Такава реакция генетично е заложена в мъжкия организъм от самата природа.”

Мит 3: Страстното влечение е разновидност на психическо разстройство

Всъщност повече прилича на наркомания

„При влюбените и при наркоманите се изработват еднакви хормони, подобни на морфина – обяснява докторът на биологическите науки, психофизиолог, автор на популярната енциклопедия „Психология на любовта и секса” Юрий Щерабтих. – Това са ендорфини, които се изработват в главния мозък и имат способност да намаляват болката. И енкефалини, които имат аналгетичен ефект. Любовта наистина е зависимост, защото когато човек получава нещо хубаво, той иска още. Лиши го от източника и ще му бъде зле без „допинга”.

Мит 4. Ако партньорът заспи веднага след секс, значи не ви обича

Всъщност, ако мъжът „се обърне и захърка”, значи здраво сте го задоволили

Това е древен проблем за всички двойки. След интимна близост повечето мъже се обръщат към стената и заспиват. И на жените не им остава друго освен с тъга или възмущение да гледат похъркващото тяло. А толкова им се искат топли обятия и горещи слова като благодарност за сладката близост. Но уви. Мнозина започват да подозират охлаждане в чувствата на своя партньор или да го подозират в изневяра. Но както се оказва, жените грешат.

Ново изследване, проведено от еволюционните психолози от Мичиганския университет и Олбрайт колидж в Пенсилвания, показало, че всъщност моменталният сън след секса е свързан с повишената общителност на дамите.

„Колкото повече на човек му се искат ласки и разговори след секс, толкова по-голяма е вероятността партньорът просто да заспи – обяснява водещият автор на изследването Даниел Крюгер. – Сънят тук влиза в качеството на обикновен несъзнателен механизъм, защитаващ човека от чуждата активност. Тъй като мъжете след секс се уморяват повече от жените.

Освен това учените успели да развенчаят въпросния мит и твърдят, че и двата пола са еднакво склонни да заспиват веднага след секс. Просто на жените повече им се иска да си побъбрят.

Мит 5: Срещаме спътника си случайно

Всъщност целенасочено търсим своя идеал

„Все още не може да се изчисли предмета на обожание с научни методи – признава проф. Щербатих. – Има само теории. Една от тях например гласи, че избраникът на девойката често прилича на нейния баща, а при момчето – на неговата майка. Според друга теория човек си избира партньор, подобен на този, към когото в детството си е преживял незавършено чувство – фрустрация, неизпълнени желания. Например младеж се влюбил в актриса от корицата на списание. И това е предизвикало силен инстинкт, който го влече към подобни образи. Общо зрелият човек има някакъв идеал, който търси в живота.

Според друга версия влечението между мъжа и жената е свързано с отделянето на особени аромати. Именно те на подсъзнателно ниво ни привличат към половинката. Има експерименти, които сочат избирателност на ароматите. Те свидетелстват, че силата на привличане между хората зависи от това доколко нашият генен апарат прилича на този, който е заложен в избраника ни.

Нашата кожа има два типа потни жлези – екринни и апокринни, които отделят тези вещества под мишниците и в областта на слабините. Те ни сочат – на ниво подсъзнание – обекта на любовта. Потните жлези сигнализират – този човек е генетично различен от теб, комбинацията ще бъде нормална. Подобно явление се нарича от учените хетерозис. Главната му същност е увеличаване на „хибридната сила”, което се използва от животновъдите при кръстосване, за да се получат хибриди с повишена жизнеустойчивост.

Самата природа е заложила в нас механизъм, който ни привлича към хората, от които можем да получим здраво потомство.

Източник: КР

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори