Плачете… за здраве

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Всички сме чували колко е полезен смехът за здравето и че сълзите с нищо не помагат. Според учените от смеха се повишава имунитетът, а от плача укрепва здравето. Това е потвърдено от мащабни изследвания за влиянието на плача и сълзите, проведени във Великобритания и САЩ.

Учените от два университета – на щата Минесота (University of Minnesota) и британския Ланкастър (Lancaster University) – се заели с изучаването на процеса на плача и неговите последствия за организма. От резултатите станало ясно, че да плачем, не е по-малко полезно, отколкото да се смеем. Значение има само кога и колко да плачем.

Специалистите от Минесотския университет акцентирали върху физиологичното въздействие на плача и открили значително подобряване на самочувствието при 88,8% от хората, които си поплаквали за кратко. Причината е в това, че човек буквално се освобождава от предизвикалия сълзите стрес – със сълзите организмът отделя вещества, при натрупването на които може да настъпи сърдечен пристъп. Освен това плачът се съпровожда от дълбоко дишане, благодарение на което спада нивото на кортизол – хормона на стреса.

Сълзите не лекуват душата

Когато човек страда, често го съветват да си поплаче. Според разпространеното мнение това ще го облекчи. Но учените от университета на Южна Флорида са изяснили, че сълзите не променят настроението на две трети от жените в тестова група, с която провели експеримент.

Всъщност плачът далеч не облекчава душевното състояние, както смятат мнозина. В рамките на изследването учените наблюдавали настроението на 97 холандки на възраст от 18 до 48 години, като регистрирали за три месеца 1004 случая на плач. Сълзите не променили настроението на 61% от жените, 9% съобщили, че се чувстват още по-потиснати, и едва 30% твърдели, че се чувстват малко по-добре.

Водещият изследването Джонатан Ротенбърг смята, че сълзите сами по себе си като факт на отделяне на влага от жлезите не могат да подобрят самочувствието. Те помагат само когато жените чувстват подкрепа и утеха.

Средно женските сълзи продължават 8 минути и най-често представителките на нежния пол плачат в хола. Основна причина за сълзите им са домашни конфликти, загуба на близък човек или преживяване на чужди страдания.

Според проф. Уилям Фрей, който наблюдавал плачещите участници в експеримента, плачът има редица преимущества. Сълзите биват два вида – емоционални и физически. Причина за първите са стресови състояния и по химичен състав те не приличат на „физическите” сълзи, които се образуват при усещане за болка. Благодарение на емоционалните сълзи кръвното се регулира и съдовете се защитават от замърсяване.

Британските специалисти на свой ред отдават по-голямо значение на психологическия аспект на плача. Според д-р Кери Купър, водещ изследването в Университета Ланкастър, е необходимо да се плаче правилно. Повечето хора сдържат емоциите си от страх да не ги обвинят в слабост. Следва да се помни, че сълзите сигнализират за помощ, опитвайки се да привлекат внимание към проблема. Ако не се надявате на разбиране, по-добре си поплачете на свеж въздух и насаме със себе си. Благодарение на дълбокото дишане и освобождаването на организма от излишното напрежение, мисленето става по-ясно и идва разбирането за следващите действия.

Специалистите обаче предупреждават, че не трябва да се плаче прекалено често. Това може да повлияе на първо място върху външния вид – във връзка със загубата на голямо количество влага от кожата настъпват промени в нейния цвят и състояние. Според учените достатъчно е да се плаче веднъж седмично.

 

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори