Планета Х едва ли има, но нещо се крие в пояса на Кайпер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Caltech/R. Hurt (IPAC)
Антония Михайлова

Предполагаемата Планета Х зад орбитата на Плутон, за чието съществуване заявиха астрономите преди ден, едва ли съществува в действителност, тъй като нейното светене трябваше да бъде забелязано от телескопа WISE и други инфрачервени обсерватории по света.

Така смята астрономът Етан Сийгъл (Ethan Siegel), колумнист на НАСА, за което пише в своя блог на сайта на Forbes.

„Възможността за съществуването на подобна планета гъделичка въображението и действително, за разлика от предишните подобни твърдения сега има сериозни основания да се смята, че това е така. Но достатъчно ли са тези свидетелства?

„Тя не попада в категорията планети джуджета. Това небесно тяло е масивно. Нашият модел дава маса около десет земни, тази планета е просто гигантска. Сега тя е определена като небесен обект, чието гравитационно поле доминира в тази част на Слънчевата система. Дори не стои въпросът, планета ли е това, или не. Ние знаем за нея, тъй като нейната гравитация влияе на орбитите на далечни обекти в пояса на Кайпер. Самото математическо моделиране се базира на това, че тази планета притежава достатъчна маса, за да доминира гравитационно в Слънчевата система.“

Константин Батигин

Не, не са достатъчно, или поне днес“, пише Сийгъл, професор от колежа „Луис и Кларк“ в Портланд (САЩ). По думите му наблюдателната част от изчисленията на Константин Батигин и Майкъл Браун – откриватели на планетата, не предизвикват съмнения – орбитите на въпросните тела от пояса на Кайпер, за които пишат те, действително по невъзможен начин са разтегнати на една страна и са склонени над еклиптиката.

Това може да говори за присъствието на планета, но ако тя наистина е мини-Нептун, то в такъв случай нейното съществуване трябва да породи два класа необичайни „жители“ в пояса на Кайпер, каквито засега астрономите не са открили или които съществуват само в единични екземпляри.

Сред тях влиза цяло ято планети джуджета, движещи се по много разтеглени орбити, огледално противоположни по свойства на своите орбити на въпросната шестица планети, на които влияе привличането на Планетата Х.

Такива тела според Сийгъл засега не са откривани от астрономите, както и транснептунови обекти, движещи се по умерено разтеглени орбити в противоположна на Земята и другите планети страна.

Освен това, ако деветата планета съществува, то някакъв механизъм трябва да удържа центровете на орбитите на тези обекти вътре в „мехура“ на разстояние 150-200 астрономически единици (средни дистанции между Земята и Слънцето) от светилото, на което нито Батигин и Браун, нито Сийгъл могат да дадат обяснение. Всичко това говори, че Планетата Х едва ли съществува в действителност.

В добавка към това, ако Планетата Х наистина се отнася към класа неголеми газови гиганти, то в такъв случай тя трябва да свети не само с отразена от Слънцето светлина, но и да излъчва топлина от своите недра.

„Смятаме, че тя се е формирала в първите три милиона години на Слънчевата система, тоест преди около 4,5 млн. години, от същия материал, както и Уран и Нептун.“

Константин Батигин

Телескопът WISE, за „студения“ период от своята работа, не е откривал обекти с размерите на Нептун, което е още един аргумент в полза на това, че няма такава планета.

И все пак странностите в поведението на планетите джуджета, които са разкрили Батигин и Браун, все пак съществуват, което говори, че нещо се крие в далечните дълбини на пояса на Кайпер. Както се надява Сийгъл, „възкресеният“ WISE и други телескопи ще помогнат да се разбере какво влияе на тяхното движение и явява ли се планета този обект.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори