Почти цяла Европа измряла в края на ледниковия период

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Останки на древен човек от Франция. © L. Lang
Антония Михайлова

Анализ на ДНК на древни хора, живели в Европа преди 30–11 хиляди години, разказал на генетиците за мащабна катастрофа в региона в края на последния ледников период, в резултат на която почти цялото ѝ население е измряло, става ясно от статия, публикувана в сп. Current Biology.

„Разкрихме съвсем нова страница в историята на човечеството, която ни разказва за това, че почти цяла Европа е била заселена наново в края на последния ледников период. Почти нямахме генетични данни, отнасящи се към този период, и не знаехме почти нищо за това, което се е случило с първите жители на Европа“, казва Йоханес Краузе (Johannes Krause) от Института за еволюционна антропология в Лайпциг (Германия).

Краузе и колегите му стигнали до този извод, като „възкресили“ и прочели остатъци от древна ДНК, извлечена от образци кости и зъби на 35 кроманьонци, чиито останки били открити наскоро в Белгия, Чехия, Румъния и Италия.

Учените се интересували от т.нар. митохондриална ДНК – неголям сегмент от генома, съдържащ се в „енергийните станции“ на клетките – митохондриите. Тази ДНК се предава заедно с митохондриите от майка на децата, което позволява да се установят родствени връзки между популациите хора и да се използва мтДНК за изучаване на историята на тяхната миграция.

Днес, както отбелязва Краузе, съществуват две големи групи мтДНК – хаплогрупа М, носители на която се явяват народите на Азия и индианците на Новия свят, и хаплогрупа N, към която се отнасят европейските народи и техните потомци, но при това тя се среща и сред азиатските народи.

Наличието на тези хаплогрупи дълго време карало учените да смятат, че човечеството е мигрирало от Африка на „вълни“ – първоначално са я напуснали предците на индианците и азиатците и чак след това, след спиране в Близкия изток, където хаплогрупа М е изчезнала от популацията на бъдещите европейци, човекът е колонизирал Европа.

Череп на кроманьонец от Чехия. © Martin Frouz

Череп на кроманьонец от Чехия. © Martin Frouz

Анализът, проведен от Краузе и колегите му, показва, че всичко е било различно. ДНК на древните хора, живели в Европа преди настъпването на последния ледников период, който е започнал преди 24 000 години и е завършил преди 11 000 години, всъщност съдържа и следи от хаплогрупа М, и редица други хаплогрупи – U5, R – които днес в Европа не съществуват, освен в северните райони на Скандинавия и Русия.

Почти всички тези хаплогрупи са изчезнали с настъпването на ледниковия период, в резултат на рязко съкращаване в числеността на населението и принудителната миграция на юг под натиска на настъпващите ледове.

Преди около 14 500 години, когато ледовете са започнали да отстъпват, последните остатъци от ловците събирачи по някакви причини са изчезнали напълно, отстъпвайки място на новите „пришълци“. Това може да са били както нови мигранти от Близкия изток, така и „северни евразийци“, и други популации на кроманьонци, „презимували“ ледниковия период в Северна Европа.

Това тайнствено изчезване на първите европейци и присъствието на хаплогрупа М в региона говори за това, че човечеството е напуснало Африка не на вълни, мигрирайки в различни части на Стария и Новия свят, смята Краузе.

Ако се вярва на данните от малки мутации в мтДНК, това се е случило преди около 55 000 години, което се вмества напълно в археологическите свидетелства за първите миграции на хора, заключават учените.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори