Под Йелоустоун има втори магмен резервоар (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Йелоустоун
© Windows into the Earth, Robert B. Smith, Lee J. Siegel
Антония Михайлова

Под гейзерите и горещите източници на Йелоустоунския национален парк в щата Уайоминг, САЩ, има не едно, а две магмени огнища, става ясно от геофизично изследване.

„Открихме, че резервоарът на магма в долната кора е доста по-дълбок и голям, отколкото смятахме преди – разказва водещият автор на изследването, сеизмологът Син-Хуа Хуан (Hsin-Hua Huang) от университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Учените знаели за наличието на шлейф, носещ разтопени скали от дълбините на мантията нагоре и разположен на около 60 км под повърхността. На 10 км под повърхността било открито малко магмено огнище, съдържащо 10 000 куб. км магма.

Но според последните данни съществува още един резервоар, разположен още по-дълбоко и 4,4 пъти по-голям от този, който се намира между 20 и 50 км под повърхността. По такъв начин учените са открили липсващото звено между мантийните плумове и магмените огнища.

Изследователите твърдят, че като цяло магмата по обем съответства на около една четвърт от Големия каньон.

Тези данни показали, че изригвания в резултат на изпразвания на малкия резервоар също са възможни. Последното голямо изригване на тези места е било преди 640 000 години. Впрочем наличието на дълбочинен резервоар не означава, че малкият резервоар ще се попълва отново и отново.

Изследователите използвали сеизмометри, за да измерват шумовете от земетресенията и да надникнат във вътрешността на земната кора. Когато сеизмичните вълни преминават през течен материал, те се забавят. Учените определили тези региони с ниска скорост на разпространението на вълните като магмени огнища (макар тези камери основно да съдържат основно твърди скали и едва малка част течни сплави).

Далечните земетресения са полезни за визуализиране на дълбинните структури, например на мантийния плум, а близките земетресения могат да помогнат в откриването на малки резервоари.

Хуан смята, че изследването му за първи път е успяло да обедини двата типа данни по такъв начин, че да открие и дълбинния, и средния резервоар. Екипът му се възползвал от 11 сеизмометъра на системата Earth Scope US Array за проследяване на дълбочинни земетресения и 69 сеизмометъра от близките сеизмични мрежи за събиране на данни за неголеми земетресения.

Изследването дава пълна представа за системите на циркулация на магмата в горните части на плума на земната кора и подготвя почвата за бъдещи изследвания. Освен това то се съгласува с някои предишни изводи – геофизиците отдавна подозират, че под Йелоустоун има още един източник на магма.

Сега на учените предстои да изяснят как магмата се придвижва между резервоарите и защо резервоарите са се образували именно на тези места.

Статията на Хуан и колегите му е публикувана в сп. Science.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори