Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показаха неизучено копие на Великата харта на свободите

15 юни 2015 г. в 21:57
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:25

Колежът „Свети Йоан“ в Кеймбридж е качил в интернет списъка на Великата харта на свободите (Magna Carta Libertatum), съставен в самото начало на XIV век, съобщава сайтът на Кеймбриджкия университет.

Вече няколко месеца Великобритания отбелязва 800-годишнината на Великата харта на свободите – документът, който бароните принудили крал Джон Безземни да подпише на 15 юни 2015 година, се смята за един от най-важните в английската, а може би и в световната история. От него са се съхранили четири копия, макар че след подписването на Хартата такива да били разпространявани из цялата страна.

През февруари тази година в Британската библиотека е проведена уникална изложба, в която копията, съхранявани днес, били изложени в Британската библиотека.

Но на учените е известно, че кралете, седнали на трона след Джон Безземни, също са полагали клетва на Magna Carta. По-конкретно така са правили неговите непосредствени приемници – Хенри III и Едуард I. В рамките на ежегодно провежданата кампания „Изучи своите архиви“ (Explore your archives) през 2015 г. е организирана програма по търсене на копия на Хартата.

В рамките на тази програма проф. Николас Винсент (Nicholas Vincent) от университета на Източна Англия се обърнал към колежа „Св. Йоан“ със запитване за намиращия се там списък. Става дума за това, че за съществуването на този списък било известно, но той бил полузабравен и практически не фигурирал в научния оборот.

Колежът „Свети Йоан“ е един от най-старите и най-престижни колежи на Кеймбриджкия университет. Той е възникнал на мястото, където през XIV век се е намирала болницата „Св. Йоан“. Там вероятно било изпратено и едно от копията на Хартата, преиздадена през 1300 г. от Едуард I. Хартата била свързана с други важни за това време юридически текстове – документи за хляба и зърното, за регулиране на цените и качеството на тези важни продукти, както и с Горската харта, определяща правото на достъп в кралските гори.

Сега този вариант на Великата харта на свободите е изложен в интернет заедно с кратък филм.

Категории на статията:
Свят