Постигнахме ли телепатия?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В неотдавнашен експеримент човек, намиращ се в Индия, каза „Hola“ и „Ciao“ на трима други души във Франция.

Днес, когато можем да се обадим навсякъде по света, използвайки Skype или смартфон, това действие не прилича на впечатляващ подвиг.

Но поздравите не били произнесени, напечатани или написани по друг начин. Връзката била установена между мозъците на доброволци, реализирайки един от първите опити за реална телепатия.

Международният екип, състоящ се от учени от института Starlab в Барселона, френската фирма Axilum Robotics и Харвардската медицинска школа, е публикувал своите резултати в изданието PLoS One в началото на този месец.

Един от съавторите на изследването – д-р Алваро Паскуал-Леоне, се надява, че това и бъдещи изследвания в тази област някой ден ще доведат до нов начин на общуване на пациенти, които не могат да разговарят.

Засега процесът на мислено предаване е доста сложен. Отначало екипът учени трябвало да установят двоичен код като еквивалент на буквите – например за „ч“ той е комбинацията 0-0-1-1-1.

След това човекът транслатор с електроенцефалографски електроди на главата с движение на ръка или крак посочва 1 или 0. Кодът се предава на получателя по електронната поща. На другия край реципиентът със завързани очи и със система за транскраниална магнитна стимулация (TMS гарнитура) на главата възприема кода като сигнал и пауза, което може да се сравни с морзовата азбука (сигналът е еквивалентен на 1, а паузата – на 0).

Самият TMS се явява неинвазивен метод за стимулиране на невроните в мозъка, той често се използва за лечение на депресии. След това кодът се превеждал обратно в текст и в резултат цялата процедура по предаване на съобщенията отнела около 70 минути.

Това изследване представлява едва малка стъпка към инженерната телепатия, чието създаване може да отнеме години или десетилетия. Крайната цел е да се отстрани компютърната техника от системата като посредник и да се реализира пряко взаимодействие между мозъците на хората.

Напълно е възможно телепатична връзка, работеща въз основа на постиженията в технологиите, да изисква известна подготовка на човешкия мозък. В същото време Паскуал-Леоне предупреждава, че учените трябва да имат предвид и въпросите за етиката на телепатията.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори