Потънал храм изплува в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Над повърхността на едно от водохранилищата в мексиканския щат Чиапас се появи 400-годшен храм. Поради връхлетялата югоизточната част на страната суша нивото на водата е спаднало практически с 24 метра, поради което се вижда голяма част от потъналите руини, съобщава The Independent.

По оценка на архитектите храмът е бил построен през XVI век от испанските колонизатори. Над водата изплували стените на зданието, чиято височина на места достига десет метра. Дължината на откритата сграда е около 61 метра, ширината – 41 метра.

Храмът, който бил потопен през 60-те години на миналия век поради строителството на язовир наблизо, не за първи път се появява на повърхността на изкуствения водоем.

През 2002 година нивото на водата спаднало толкова, че ценителите на архитектурата можели да разгледат руините отвътре. Този път екскурзиите се провеждат от местни рибари на своите лодки.

Храмът се свързва с името на първия постоянен епископ в Чиапас – Бартоломе де лас Касас (Bartolome de las Casas), отбелязва изданието, цитирано от Lenta.ru. Смята се, че той е издигнал храма заедно с група свещеници, когато пристигнал в Мексико през 40-те години на XVI век.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори