Познанието за това какво те ядосва, разкрива 5 неочаквани неща за теб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Какво те вбесява? Сравнително невинен въпрос. Отговорът му обаче, разкрива повече отколкото очакваш.
Според Карл Юнг, познанието за това, какво те ядосва разкрива важни неща за твоята персоналност и стаени въпроси. Той казва:

Всичко, което ни ядосва у другите, може да ни отведе до разбирането за нас самите.

Съществува повече от близка връзка между гняв и любов. Всъщност, гневът е нашата реакция към това, което застрашава онова, което обичаме и за което ни е най-много грижа.

Гневът е невероятно силна емоция. Тя е индикация, че нещо не е наред. В общи линии е вид сигнал, който разкрива подсъзнателните ни мисли.

Гневът е външен сигнал за вътрешно напрежение. Представлява освобождаване на стаена и заключена емоция. Означава, че човек вече не може да удържа чувствата си и те избухват по най-различни начини. Всички се ядосват, но някои го показват повече от другите.

Най-интересно е обаче това, което те ядосва. Мнозинството от нас се ядосват по обичайните причини – огромния набор от несправедливости по света. Не разбираме войната и убийствата. Не разбираме защо се изхвърлят огромни количества хубава храна, докато деца умират от глад; изтезанията на животни за удоволствие и печалба.

Всички се ядосваме, заради такива неща. Тогава за какво говорим?

1. Какво те ядосва? – да бъдеш обвиняван за нещо, което не си направил

Какво разкирива това за теб: самочувствието ти зависи от мнението на околните

Кой здравомислещ човек иска да бъде обвиняван за нещо, което не е направил? Но ако това е нещо, което истински те вбесява, е вероятно самочувствието ти да зависи от валидиране от околните. Имаш истинска нужда от това другите да те виждат във възможно най-добрата светлина. Всичко, което може да хвърли сянка върху тази светлина те наранява дълбоко лично.

Има и други причини това да те разстройва. Ти имаш силно чувство за справедливост и честност. Ти си типът човек, който подкрепя второстепенните играчи, застъпващ се за аутсайдерите. Ще защитаваш онези, които са имали по-лошия късмет и внимателно ще гледаш всички аргументи на двете страни, преди да вземеш решение. Имаш много изострено чувство за правилно и грешно и ще подкрепяш онези, които не могат.

2. Какво те ядосва? – лъжци

Какво разкирива това за теб: ти асоциираш своята идентичност с честността и истината

Никой не обича лъжците, но ако лъжата те вбесява истинки, какво разкрива това за теб? Лъжата е нарушаване на доверието. Тя атакува самото ядро на нашето съществуване. Това ни засяга на дълбоко и подсъзнателно ниво.

Тези, които ни лъжат, всъщност ни предават. Когато го правят, те посягат на самата ни идентичност. Ние започваме да губим доверие в собствените си инстинкти. Ние се свързваме с хората, заради собствения си образ. Реакциите на другите хора са това, което оформя нашата идентичност. Ако тези хора ни лъжат, това засяга цялостната ни конструкция.

Надеждните хора са по склонни към яд, когато ги лъжат. Те са лоялни, предани и взимат задълженията си много насериозно.

3. Какво те ядосва? – лоши шофьори

Какво разкирива това за теб: отдаваш голямо значение на социалния етикет

Ярост на пътя. Проблем на 21 век, който става все по-значим. Но какво означава за теб, ако непрекъснато си бесен, докато шофираш? Изкуствената черупка на нашите автомобили ни защитава, докато караме. Въпреки това, ние пак очакваме да изпитваме социалните нюанси, които сме приели за даденост в ежедневието.

Например, ако се движим пеша и случайно се сблъскаме с друг човек, повечето от нас веднага биха се извинили. Двамата приемате извинението и продължавате по пътя си без лоши чувства в общия случай.

Затворени в колите си, ние сме по-безлични, намираме се в безопасност и ритъмът е по-бърз. Проблемът е, че докато шофираме грешките биват подсилени и реакциите ни са незабавни. Ако това ти звучи познато, значи си от хората, които се дразнят, ако дадат път някому на шосето и не получт благодарност.

4. Какво те ядосва? – хора, които си приписват заслуги за твоята работа

Какво разкирива това за теб: твоята работа е това, което си ти

Това е нещо, което наистина ме вбесява, какво означава това за мен? Работата ми е важна за моята идентичност. Това е кой съм и какво правя. Ако някой го открадно и си го припише, ще стане страшно. Да мислиш как след цялото усилие, някой просто си го пришива за свое и прибира дивидентите е немислимо.

За други това може да не е чак такъв проблем. Но аз свързвам работата си с моята персона. Да откраднеш труда ми е като да отвлечеш детето ми и след това да го продадеш.

От всичко в живота ми, работата е най-важното нещо и това, което обичам най-много. Онези, които се вбесяват, когато други се възползват от тяхната работа обикновено асоциират своята персоналност с работата си. Работата им е това, което са те самите. Те отдават огромно значение на имената на позициите, които заемат, заради собственото си самочувствие, не за да впечатляват околните.

5. Какво те ядосва? – хора, които се пререждат на опашката

Какво разкирива това за теб: няма да позволиш на никой да се възползва от теб

Някои националности отдават огромно значение на етикета при реденето на опашка. Наруши етикета и очаквай (поне във Великобритания) мръщене или по-лошо – силно дюдюкане в твоя посока.

За някои хора обаче пререждането носи усещане за морално възмущение. Ако някой те пререди, значи се възползва от теб. Гадният пререждач е игнорирал правилата, които всички останали спазваме.

Намираш се в неприсъща за теб ситуация. Изправен си пред избор да се изправиш да защитиш правата си или да запазиш мълчание. Но струва ли си да се излагаш на риск, заради място на опашката?

Хората, които ще се обадят имат много силно усещане за това други да се възползват от тях. Вероятно е те да подкрепят каузи, в които има подобна несправедливост.

Очевидно има милиони други неща, които ни вбесяват. Знам, че само надрасках повърхността. Ако искате да споделите какво ви влудява, ще се радваме да научим.

Автор: Джейни Дейвис, за learning-mind.com. Прочетете оригиналната статия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори