Преди 50 млн. г. Арктика била дом на гигантски птици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Peter Trusler, Monash University
Антония Михайлова

Разкопки на територията на канадския остров Елсмиър са установили, че в първите епохи след измирането на динозаврите Арктика е била заселена от гигантски птици, чийто ръст превишавал два метра, а масата – няколкостотин килограма, става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

След измирането на динозаврите и всички големи животни преди около 65 милиона години опустялата ниша на топ хищници и топ тревопасни първоначално била заета не от бозайници, както е било прието да се смята по-рано, а от големи птици – гасторниси, бронторниси и пресбиорниси, хищни и тревопасни пернати гиганти с мощни клюнове и крака.

Томас Стидхам (Thomas Stidham) от Института по палеонтология на гръбначните в Пекин (Китай) и неговите колеги са намерили поредното доказателство, че гигантските птици са доминирали по цялата Земя във времената на еоцена и други антични епохи от кайнозойската ера, като открили останки на едновременно два вида големи птици на канадския остров Елсмиър.

Реконструкция на гигантска птица гасторнис, оказала се тревопасно, а не хищно животно. © Thomas Tuetken

Реконструкция на гигантска птица гасторнис, оказала се тревопасно, а не хищно животно. © Thomas Tuetken

Днес този остров представлява гигантски „фризер“, покрит с дебел метри слой лед и вечен мраз, но в палеоцена и еоцена, когато климатът на Земята бил доста по-мек, дори зад Полярния кръг царял съвсем комфортен умерен климат.

Екипът на Стидхам провеждал разкопки и открил в замразените почви на Елсмиър пръст от крак, принадлежал очевидно на гасторнис, и кост от крило, чийто притежател бил пресбиорнис. Те представляват големи птици от отряд гъски, подобни на фламинго, увеличени до гигантски размери.

Първоначално учените смятали, че имат работа с арктически подвидове на тези птици, които трябвало да имат по-малки размери поради условията на обитание. Но когато ги сравнили с аналогични фосили от САЩ, не могли да открият различия. Това означава, че в Арктика са живели същите „пълноразмерни“ гасторниси и пресбиорниси, както и в другите ъгълчета на Земята от онова време.

Както смятат учените, бъдещото изучаване на флората и фауната на Елсмиър от онези времена може да подскаже как ще изглеждат северните ъгълчета на Земята с бъдещото нарастване на глобалните температури и развитието на глобалното затопляне.

„Не казвам, че в близките години на острова ще се върнат гигантските костенурки и алигатори. Но от друга страна, тези данни за топлите периоди в Арктика, които можем да получим в Елсмиър, ще ни помогнат по-добре да разберем какво можем да очакваме в бъдеще“, заключава Джейлин Ебреле (Jaelyn Eberle), друг автор на статията.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори