Програмирани ли сме да вярваме в бог?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

програмирани ли сме
© Insight Magazine
Димитър Димитров

Ново изследване сочи, че е възможно концепцията за религия да ни е заложена и причината за това е не коя да е, а еволюцията. Според професор от Оксфордския университет страхът от божествата може да е помогнал за оцеляването и оформянето на човечеството, такова каквото е днес. Това би означавало, че религията е творение на еволюцията.

Ако вярата в божественото наказание е толкова дълбоко внедрена в съзнанията ни, то това е заради еволюцията, пише в новата си книга „Бог те наблюдава“ проф. Доминик Джонсън (Dominic Johnson), който е експерт по еволюционна биология и международни отношения в Оксфордския университет.

Според теорията чувството, че могъщо свръхестествено същество ни наблюдава може да е било причината хората да не се държат напълно егоистично. Джонсън смята, че вярата в божествено наказание е подпомогнала кооперирането между хората – една от ключовите черти на нашата еволюция, които са спомогнали за успеха на вида ни. По същата логика, Джонсън обяснява защо страхът от наказание е бил по-могъщ аспект в религията, отколкото любовта и алтруизма. Според него това се е случило главно заради начинът, по който мозъкът изгражда връзки.

„Умението да очакваме награда или наказание заради поведението си определено е било предпочетено от еволюцията, защото подпомага оцеляването и възпроизвеждането. Това се отнася и за свръхестествените награди и наказания. Богобоязливите хора по-лесно биха се отказали да убият някого от обществото, което намалява броят на наказанията в истинския свят и увеличава наградата от кооперирането. Тази теория предлага интересен обрат в дебата за религията и еволюцията – религията не е алтернатива на еволюцията, тя е продукт на еволюцията.“

„Когато хората развили капацитета си за сложен език и концепцията си за съзнание – умението да знаеш, какво знаят другите – човешкото поведение станало много прозрачно, а егоизмът и социалните прегрешения водят до по-голям риск от отмъщение и разбиване на репутацията“, добавя проф. Джонсън.

„Отбягването на тези проблеми довело до нова ера, в която потискането на егоизма се превърнало в задължителен аспект от индивидуалния еволюционен успех. Идеята, че добрите или лоши дела на някого ще бъдат наблюдавани, осъждани и награждавани от бог, съществува във всички световни религии, дори и в настоящите им форми.“

EWAO

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Гледна точка

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори