Противостоянието на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Максималното сближаване на Марс със Земята ще бъде на 14 април, съобщава говорителят на Пулковската обсерватория Сергей Смирнов.

Поради това, че светимостта на планетата нараства и спада бавно, Марс вече може да се види с невъоръжено око, както и в продължение на две седмици след максималното приближаване.

Противостоянието на Марс е започнало в нощта на 8 април, но поради елиптичността на орбитите пикът на сближаване ще бъде на 14 април – разстоянието между планетите ще бъде около 90 милиона километра.

Наблюдението на Червената планета може да започне със спускането на тъмнината, Марс се намира в съзвездие Дева, което стои високо над хоризонта цяла нощ. Ако разполагате с бинокъл, може да наблюдавате и един от големите астероиди – Веста, а също и Церера (планета джудже).

Веднъж на приблизително две години (средно през 780 дни) Земята и Марс, движейки се по своите орбити, се сближават. Периодите на максимално сближаване, които продължават 2-3 месеца, се наричат противостояние, тъй като Марс в това време се намира на небосклона в точка, диаметрално противоположна на Слънцето.

В това време Марс е най-удобен за изучаване в телескоп, а също за изпращане на космически апарати към неговата повърхност, затова този период се нарича и „прозорец за старт“.

Астрономите чакат тези моменти – в периода на противостоянието Марс е най-близо до Земята. Ако орбитите на Земята и Марс бяха кръгови и лежаха точно в една плоскост, то противостоянията биха настъпвали строго периодично и разстоянието между планетите в този момент винаги би било еднакво.

Но ексцентрицитетът на Марс е 0,093, тоест доста голям, тъй като разстоянието от него до Слънцето се мени от 206 до 249 млн. км, а разстоянието от Земята до Марс се изменя от 55 до 400 млн. км. Затова интервалът между противостоянията не съвпада нито със земните, нито с марсианските години и максималното сближаване на планетите се случва в различни точки от техните орбити.

Противостоянията близо до афелия на орбитата на Марс (през зимата, в Северното полукълбо) протичат при разстояние между планетите около 100 млн. км. При противостоянията близо до перихелия на марсианската орбита (края на лятото в Северното полукълбо, на всеки 15-17 години) планетите се сближават на разстояние, по-малко от 60 млн. км, и подобни противостояния се наричат велики. Ако планетите се сближат на по-малко от 56 млн. км, такива противостояния се наричат знаменити противостояния и се случват веднъж на 80 години.

Именно в периодите на великите противостояния астрономите са имали възможност подробно да разгледат повърхността на Марс, съставяли са карти на планетата, открили са спътниците и каналите, сериозни изменения в полярните райони и са направили други открития. В резултат на космическите изследвания на Червената планета великите противостояния на Марс са загубили своята научна значимост.

Максималното за цялото време на астрономичните наблюдения противостояние на Земята с Марс до разстояние 55 758 006 км е било на 27 август 2003 година в 9:52 универсално време. В периода на противостоянието диаметърът на диска на Марс е превишавал 20″ в продължение на 11 седмици – от 19 юли до 4 октомври, а в края на август видимият диаметър на диска е превишил 25″, затова при наблюдения дори в обикновен телескоп със 75-кратно увеличение Марс е изглеждал като Луната за невъоръженото око.

Видимият в телескоп диаметър на Марс зависи силно от разстоянията между двете планети.

По време на най-знаменитото противостояние през септември 1877 г. американският астроном Асаф Хол е открил двата спътника на Марс – Фобос и Деймос, а италианецът Джовани Скиапарели – знаменитите марсиански канали – линии, съединяващи тъмните петна на повърхността на планетата.

Следващото сближаване на Марс и Земята ще бъде през 2016 година, а две години по-късно Червената планета ще бъде още по-близка и ярка.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори