Първото пряко наблюдение на магнитно присъединяване на Сатурн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL/JHUAPL/University of Iowa
Антония Михайлова

Международен екип учени за първи път успяха да наблюдават процеса на магнитно присъединяване на Сатурн и мощни изригвания на енергия в момента, с който се смята, че е свързана вътрешната плазмозагуба на планетата. Статията е публикувана в сп. Nature Physics.

Магнитният „мехур“ на Сатурн – магнитосферата, го защитава от въздействието на слънчевия вятър. Но в момента на така нареченото магнитно присъединяване, когато протича припокриване на магнитните линии, веществото от космическото пространство може да прониква в атмосферата на планетата и обратно.

Досега този процес никога не е наблюдаван пряко, но сега учените са открили потвърждение и подробности в данните, получени от сондата „Касини“. Освен това процесът се оказал доста по-дълъг по време и по-силен, отколкото се смятало преди, и загубите на плазма се оказали много повече от предсказаните.

Според ръководителя на изследването Крис Аридж (Chris Arridge) от университета на Ланкастър новите данни може да решат една от загадките, свързани със Сатурн и неговия спътник Енцелад.

Става дума за загадъчни струи, фиксирани в района на южния полюс на Енцелад, които излизат изпод повърхността със скорост около 100-300 км/с. Въз основа на новите данни учените смятат, че този процес може да е свързан с мощното действие на магнитосферата на Сатурн – сега изследователите знаят, че то е достатъчно силно, за да влияе на близкото небесно тяло.

Изучаването на процеса по магнитно присъединяване на Сатурн ще позволи на учените да разберат повече и за аналогични процеси и тяхното влияние на други планети.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори