Разкриха мистерията със „Соларните деца“, побъркала докторите в Пакистан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Докторите в Пакистанския институт по медицински науки постигнаха първи успехи в лечението на двете „соларни деца“, които са вече 10 дни в болницата.

И двете деца са близко до възстановяването и вече се държат като нормални деца, дори след залез слънце. През нощта дори играят с лекарите и сестрите в лечебното заведение.

Цели 13 медицински експерти и старши доктори проведоха почти 350 клинични теста и приложиха лечение, в резултат на което децата вече са нормални през нощта. Състоянието им се подобрява, но двамата братя са под 24 часово наблюдение.

Изследванията са довели докторите до извода, че децата са ставали неактивни нощем поради умора и нервна слабост. „Скоро ще публикуваме добри новини, в които не само ще посочим заболяването, но и неговото лечение“, заяви вицеканцлерът на медицинския университет Шахид Зулфигар Али Бхудо доктор Джавед Икрам.

Двамата братя, добили популярност като „соларните деца“ и техният случай абсолютно обърка пакистанските лекари.

Двамата са на възраст 9 и 13 години. Те са съвсем нормални и активни деца през деня. Бяха приети в болница, поради странен симптом: щом слънцето залезе и двамата изпадат във вегетативно състояние – парализа, без да могат да се движат, нито да говорят. Джавед Акрам, професор по медицина в Пакистанския институт по медицински науки, заяви само преди 2 дни, че няма идея какво предизвиква симптомите.

„Приемаме този случай като предизвикателство. Нашите лекари провеждат изследвания, за да установят защо през деня децата са активни, но щом слънцето залезе не могат да отворят очите си, не са в състояние да говорят, не могат да ядат“, каза докторът при посещение на братята в болницата.

 Акрам обясни, че правителството е осигурило безплатна медицинска   грижа за децата, които произхождат от бедно семейство.

Соларните братя преминаха през разширени изследвания в болница в столицата Исламабад и проби от кръвта им бяха изпратени на специалисти в чужбина за допълнителни тестове. Изследователите също са взели проби от почвата и въздуха в района на родното им село.

Мохамад Хашим, баща на двамата братя, е родом от село в близост до Кета, столица на югозападната провинция Балухистан. Със съпругата му са първи братовчеди и две от шестте от деца са починали в ранна възраст. Другите им две деца засега не са проявили някакви необичайни симптоми.

Бащата има проста теория: „Мисля, че синовете ми черпят енергия от слънцето.“

През деня 13-годишният Шоайб Ахмед и брат му Абдул Рашид изглеждат нормално активни, енергични и радостни в болницата, когато ходят до кафенето да пият чай.

„Ще стана учител“, казва Шоайб Ахмед, докато по-малкият му брат иска да стане ислямски учен. Сега изглежда, че мистерията е разгадана.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори