Разкриха тайната на загадъчните тъмни петна на Европа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
Антония Михайлова

Необичайни тъмни петна на ледения щит на Европа, спътника на Юпитер, се оказали залежи от сол, попаднала на повърхността заедно с водата, „избягала“ от подледния океан на Юпитеровата луна и почерняла под действието на космическите лъчи.

Това са изяснили планетолози, публикували статия в изданието Geophysical Research Letters.

„Имаме много въпроси към Европа и главният и най-сложен от тях е загадката има ли живот в нейната вода. Подобни изследвания са изключително важни, за да се получи отговор на въпроса, на който ние можем да дадем отговор – има ли на Европа условия за поддържане на живот“, пояснява Кърт Нийбър (Curt Niebur) от НАСА.

Нийбър и редица други планетолози под ръководството на Кевин Хенд (Kevin Hand) от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена стигнали до този извод в хода на експерименти с уред, който учените на шега наричат „Европа в консервна кутия“.

Тази „консерва“ представлява набор от образци лед, фризери, магнити и прочие научни инструменти, които помагат на учените да пресъздават на Земята условията, които царят на повърхността на Европа днес – температура от минус 173 градуса по Целзий, практически пълно отсъствие на атмосфера, голямо количество космически лъчи и силно външно магнитно поле, изработвано от Юпитер.

 

„Консервната кутия“ на учените.
© NASA/ JPL-Caltech

Въпросният уред, както се надяват учените, трябва да им помогне да разкрият една от най-известните загадки на Европа – откъде на нейната повърхност са се взели тъмните петна, открити за първи път от сондата „Галилео“ още през 1997 г.

Хенд и колегите му подготвили образци от ледения щит на Европа от предполагаемите му съставки, поставали ги в „консервата“ и наблюдавали какво ще се случи с леда. Преди учените смятали, че тъмните петна на ледената луна носят външен характер – те може да се формират от съединение на сяра и магнезий, изхвърлени в Космоса от вулканите на нейната „съседка“ – Йо, и падат на повърхността на водната планета.

Както показали експериментите на учените, подобно външно въздействие изобщо не е задължително – тъмни петна с „правилен“ оттенък и спектър могат да възникнат дори в случай че на повърхността на Европа периодично попадат солени води от нейните океани. Водата се изпарява или замръзва и на повърхността възникват залежи от сол, които постепенно чернеят под действието на космическите лъчи, ускорявани и изработвани от мощното магнитно поле на Юпитер.

Проверка на тази хипотеза все още е слабо осъществима – нито един земен или космически телескоп няма достатъчна резолюция, за да изучи свойствата на петната на Европа. От друга страна, в близко бъдеще към Юпитер и Европа ще бъде изпратена европейската сонда JUICE, а в далечна перспектива – и американската сонда Europa-Clipper, чиито инструменти ще могат да проверят идеите на Хенд и колегите му.

Източник: РИА Новости

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори