Разлив на река Мисисипи погубил Кахокия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lloyd K. Townsend/Cahokia Mounds State Historic Site, Illinois
Антония Михайлова

Резултатите от ново изследване сочат, че тайнственото изчезване на един от първите големи градове на Северна Америка – Кахокия, може да е било свързано със силен разлив на река Мисисипи, случил се преди 1800 години.

По време на разцвета си Кахокия заемала 16 квадратни километра, а населението на града било около 20–40 хил. души. Кахокия е била културен и търговски център, където хората носели стоки от цяла Северна Америка.

Населеното място било заобиколено от огромни обработваеми ниви, на които древните фермери отглеждали зърнени култури, включително царевица, слънчоглед и ечемик. Над 200 индиански могили имало около града – някои от тях са се съхранили и до днес.

През 1200 г. Кахокия, разположена на територията на съвременния щат Илинойс, е била многоброен и развит град северно от Мексико. Наскоро учените са открили следи от древно наводнение, което вероятно е унищожило посевите и домовете на повече от 15 000 души.

За разрушителни потоп сочи слой тиня с дебелина 19 сантиметра. Според водещия автор на изследването Самуел Муньос, географ от университета на Уисконсин-Мадисън, слоят датира от 1200 години (плюс-минус 80 години). Градът не е бил изоставен до 1350 година, но това катастрофално наводнение може да е подкопало неговата жизнеспособност.

„Смятам, че временните съотношения между наводнението и отказа на населението от тази земя са били доста заплетени – казва Муньос. – Но фактът, че времето на потопа е съвпаднало с повратния момент в историята на Кахокия, е интересен сам по себе си.“

Преди няколко години Муньос се отправил към тази местност, за да определи как жителите на града са експлоатирали ландшафта – например той искал да изясни колко земи са били засадени с гори и колко са останали прерии, както и какво селско стопанство е било най-характерно за дадения регион.

Според изследването разположението на Кахокия недалеч от мястото на сливане на големи реки ѝ е помогнало да стане голям пътен и търговски възел преди около 2000 години.

Изследователите отбелязват, че тези територии значително са пострадали от човешката дейност. Например анализът на съхранен прашец показва, че през около 450 година вече е започнало значително обезлесяване. Добивите на царевица са достигнали максимум между 900 и 1200 г., а след това са прекратили около 1350 г. Селското стопанство се е възобновило чак през 1800 година, с идването на европейците.

Учените имат много теория за това, кое е било истинската причина за упадък и изоставяне на толкова процъфтяващо някога място. Смятало се, че причина за отдръпването на населението от тези краища е било обезлесяването на равнините или недостигът на храна. Дори са изказвани версии за климатични промени и политически разногласия. Никой не знае с точност къде са отишли жителите на Кахокия, но културните традиции от долината на Мисисипи са живели на югоизток в продължение на няколко столетия.

Статията с резултатите от изследването е публикувана в сп. Geology.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори