Робот оперира пет пъти по-точно от човешка ръка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Bart van Overbeeke
Антония Михайлова

Хирургът често има нужда от много твърда ръка и бездна от концентрация.

Операциите на кръвоносни съдове или нервни влакна налагат такъв товар, с който е трудно да се справи – а значи, добрите специалисти за сложни операции винаги са малко.

Сега инженерът Раймондо Кау от университета в Айндховен (Нидерландия) е създал робот, позволяващ да се оперира с точност, която пет пъти надвишава това, на което са способни истинските хирурзи. Така той се надява сериозно да измени описаната ситуация.

Нерядко здрави тъкани от едно място от човешкото тяло се присаждат на друго място. И тогава е необходимо те да се съединят с нервните влакна и кръвоносните съдове – изключително фина и прецизна работа.

Телеуправляемият робот не е пълна замяна на хирурга. Той се контролира от два джойстика, чиито движения са мащабирани по такъв начин, че движенията на по-големите ръце на хирурга да се предават коректно на по-малките по размер манипулатори на робота. Степента на мащабиране се избира с педал, без да разсейват ръцете на лекаря.

Една от важните черти на системата е това, че роботът, независимо от огромната чувствителност към движенията на оператора, в микромащаб е способен да отсее присъщото за всеки от нас треперене на ръцете. Джойстиковете имат силна обратна връзка, което позволява на лекаря да почувства „съпротивлението на материала“ и по-добре да си представи ситуацията в точката, в която се провежда операцията.

Освен че рязко намалява физическото натоварване на хирурга, системата позволява манипулирането със съдове, нерви и прочие микрохирургични „радости“ за по-широк кръг лекари. Което е още по-важно – сега може да се работи и на такива участъци от човешкото тяло, където малкият размер на съдовете не позволява провеждането на възстановителни операции след травми.

В момента системата преминава довършителна работа и още не е изпитвана върху хора. Резултатите от тестовете върху истински пациенти са ни обещани още следващата година.

TU/e

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори