Ще търсим извънземните на 20 светлинни години от Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Специално електронно послание ще бъде изпратено към космически обекти, където може да се намират форми на живот, подобни на човешката.

Нов опит да се установи връзка с извънземни цивилизации ще предприемат специалистите от Изследователския център SETI при Калифорнийския университет в Бъркли, съобщава ТАСС.

Както съобщават негови представители, програмата, която трябва да бъде одобрена окончателно в близко време, предполага изпращане на специално електронно послание към тези космически обекти, където може да се намират сравними с човешката форми на живот.

По думите на изследователите зоната на търсене е определена на разстояние 20 светлинни години от Земята, или 190 трилиона километра.

„Не изключвам, че в Космоса има многобройни цивилизации, но ако нито една от тях не подаде на външния свят сигнал за своето съществуване, то никой нищо никога няма да чуе“, казва Дейвид Блек, един от ръководителите на Изследователския център. Той допълва, че все още се избира съдържание на посланието, което ще бъде изпратено от Земята в опит да се установи контакт с наши братя по разум.

„Още не сме решили дали посланието ще бъде резултат от работата на малък научен екип, или ще поканим чрез интернет цялото човечество за неговото написване“, отбелязва ученият.

Създаденият през есента на 1984 г. Институт за търсене на извънземен разум SETI води настойчиво, но още безуспешно търсене на извънземни цивилизации. През последните 30 години неговите специалисти с помощта на радио- и оптични телескопи са се опитали да открият в Космоса сигнали, постъпващи от други цивилизации.

Сега те са взели решение да разширят своята сфера на дейност и да започнат да изпращат сигнали в Открития космос, за да съобщят на нашата част от галактиката, че съществуваме.

Впрочем редица специалисти изказват възражения към подобни проекти. Световноизвестният учен Стивън Хокинг предупреждава, че опитите на човечеството да съобщи за своето съществуване на външния свят са „много опасни“.

„Ако извънземните ни посетят, то резултат от това ще бъде повтаряне на случилото се с местните жители на Америка, след като до нея са се добрали корабите на Колумб“, отбелязва той.

Хокинг е сигурен, че съществуват извънземни цивилизации и редица от тях се намират на по-високо технологично ниво от нашата.

А може би първият контакт ще изглежда така:

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори