Сибирски историк преведе уникален трактат за кръстоносните походи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© НГУ
Антония Михайлова

Ръкописът представлява единственото стигнало до наши дни пособие за проповеди за кръстоносните походи от XIII век. Той е преведен на руски и френски език от историк от Новосибирския държавен университет (НГУ).

Това е „За проповедите на светия кръст“ (De predicatione sancte crucis), написан от важен доминиканец, магистър на ордена на проповедниците – Хумберт Романски, става ясно от съобщение на НГУ. Книгата, състояща се от 44 глави, е била нещо като инструкция какво и как е необходимо да се говори по време на проповедите за кръстоносния поход срещу мюсюлманите в Близкия изток.

Авторът на трактата ясно обосновава необходимостта от кръстоносния поход от гледна точка на средновековната теория на справедливата война. Хумберт разсъждава защо именно кръстът трябва да е символ на похода, защо църквата се занимава с кръстоносни походи и защо само доброволци може да вземат участие.

Документът се явява най-големият източник на информация за това, как изобщо западният средновековен човек е гледал на такова явление като свещената война.

XIII век е бил време, когато Католическата църква е взела курс да направи християнското вероучение по-достъпно за масите. Затова именно в този период излизат множество от така наречените инструкции по проповядване.

Руският превод на трактата на Хумберт ще излезе в книга в края на 2015 година. Френската версия се очаква в близките година-две.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори