Скриха ли военните НЛО в Зона 51 и Розуел?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Две локации са легендарни сред търсещите НЛО. Едната е Розуел, Ню Мексико, където наблюдения на летяща чиния стреснаха града през 1947 г. Другата е Зона 51, близо до езерото Груум (Groom Lake), Невада, където правителството на САЩ отдавна поддържа тайна база, за която някои казват, че крие свързани с НЛО технология и експерименти.

И двeте мистериозни и много обсъждани места са в центъра на втория сезон на „Проект Синя книга“, драматична поредица на канала „История“, базирана на действителна програма на ВВС на САЩ със същото име, в която екипи от експерти разследват доклади за НЛО от 1952 до 1969г.

В новия сезон, (премиерата беше на 21 януари), Айдан Гилън се завръща в ролята на д-р Дж. Алън Хайнек, астрофизикът и професор, който преди десетилетия е бил истинският научен съветник на програмата „Синя книга“; Хайнек е известен на мнозина като „бащата на НЛО“. Докато той и неговите колеги продължават да търсят истината за НЛО, те разкриват нови слоеве на измама и прикрития на правителството, поставени на фона на засилващата се Студена война. В същото време шоуто включва исторически истории за НЛО, които и до днес раздвижват въображението, според канала History.

Докато първият сезон на „Проекта Синята книга“ беше въведение в странното явление на НЛО, „вторият сезон е на път да ни върне към началото, за да разберем къде е била конспирацията“, казва изпълнителният продуцент на шоуто Шон Яблонски. За да направи това, „Проектът Синята книга“ отива в Розуел, черпейки от разкази на очевидци, живели там по време на предполагаемата катастрофа на НЛО и последващото военно прикритие.

Въпреки че събитията в Розуел са се случили шест години преди да започне истинското разследване на Синята книга, историята е толкова преплетена с американската НЛО ера, че сценаристите са се почувствали принудени да я включат, обяснява създателят на шоуто, писател и съизпълнителен продуцент Дейвид О’Лири ,

Така нареченият инцидент в Розуел се е състоял през юли 1947 г. След гръмотевична буря странни отломки, открити северозападно от Розуел, са били бързо събрани от военнослужещите във военно-въздушното поделение намиращо се в Розуел, според официалния уебсайт на града. Съобщение за печата, издадено от служител на обществената информация, лейтенант Уолтър Хът на 8 юли 1947 г., описва „летяща чиния“, която е била във владение на армията.
На следващия ден обаче се появява друго прессъобщение, издадено от генерал-лейтенант Роджър Рамей. Според новия доклад споменатият обект е бил метеорологичен балон.

„Това беше началото на най-известното и добре документирано прикриване на НЛО“, според уебсайта на Розуел.

Други епизоди на „Проект Синята книга“ бяха вдъхновени от действителни локации, които се гордеят с еднакво непреодолими асоциации с НЛО, като мистериозната Зона 51. Друг запомнящ се случай подчертава множество срещи с НЛО, които са се случвали не на сушата, а над Атлантическия океан, по време на серия от маневри на НАТО през септември 1952 г., наречена „Операция Майнбрас“, казва О’Лири.

В центъра на Проект синята книга и в поредицата е Хайнек. Той знае отдавна, че правителствените служители прикриват от обществеността информация за НЛО, „но той остава в програмата, защото беше учен“, обяснява О’Лири. „Това е начин той да получи достъп до досиетата, дори и да е съучастник в самото прикриване. Така че е малко като:„ Как да разкриеш най-голямото прикритие за всички времена, когато си част от него?“ – обяснява О’Лири.

Истинският Проект Синя книга приключва преди десетилетия, но общественото очарование от НЛО все още продължава да е високо; като през септември 2019 г. повече от 1,5 милиона души се записват за участие в нещо като фестивал в Рейчъл, Невада, наречен „Storm Area 51“, с намерението да се наруши периметърът на Зона 51, за да „видим извънземни “, според информация на изданието Live Science. (Само няколко хиляди души всъщност се появяват на място и няма никакви атаки на портата, още по-малко извънземни, според Vox.)

Кадрите от срещите на пилотите на ВМС на САЩ през 2004 г. с НЛО, споделени наскоро онлайн, допълнително подхранват спекулациите за собствения опит на правителството с тези загадъчни наблюдения и колко още такива случаи са държани в тайна. В действителност, през 2017 г. се появиха доказателства, които предполагат, че правителството на САЩ тайно разследва НЛО от 2007 г.

След това, на 13 януари тази година, говорител от Службата за военноморското разузнаване на САЩ (ONI) потвърди съществуването на поне един видеоклип и няколко строго секретни документа относно срещата с НЛО от 2004 г. Говорителят освен това отбеляза, че представянето на тези материали на публичен контрол „би причинило изключително тежки щети на Националната сигурност на Съединените щати„.

Изглежда, че заедно с възобновяването на обществения интерес към НЛО е подновено признанието, че правителството знае повече за НЛО, отколкото се предоставя, и задържа важна информация, казва О’Лири. Поради тази причина светът на „Проекта Синята книга“ и неговите НЛО прикрития изглежда особено актуален, добавя Яблонски.

„Проектът Синята книга“, в известен смисъл, е първоизточникът на фалшиви новини“, казва Яблонски. „Правителствената програма беше да изложи истории, които казват:„ Каквото си мислиш, че си видял, не е вярно “. Тази представа за това кой контролира истината – и борбата за този контрол е нещо, което вероятно, преди всичко друго, е това, което определя темата за НЛО днес“, заключава Яблонски.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мистерии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори