След 170 години най-после откриха кораб на Джон Франклин

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Най-после е открит единият от двата британски изследователски кораба, изчезнали в Арктика преди повече от 160 години, обяви канадският премиер Стивън Харпър.

Засега още не е ясно кой от плавателните съдове на експедицията е открит, но снимки потвърждават, че това наистина е кораб на арктическата експедиция на Джон Франклин.

Сър Джон Франклин оглавил експедиция за търсене на Северозападен проход от Атлантическия към Тихия океан с бившите бомбардирски кораби на Кралския военноморски флот „Терор“ и „Еребус“.

Бомбардирските кораби по това време се строели доста здраво и можели да издържат арктически експедиции. „Терор“ преди експедицията на Франклин вече бил попадал в ледниците в северната част на залива Хъдсън и едва преживял зимния сезон на остров Саутхемптън.

Отплаването се състояло на 19 май 1845 г. Екипажът на експедицията се състоял от 129 мъже. Тайнственото изчезване на всички членове на експедицията станало една от най-големите мистерии.

Търсенето на изчезналите моряци продължава почти две столетия. Канадското правителство започва издирването на корабите на Франклин през 2008 година, за да утвърди владението на Канада над Северозападния проход, който поради топенето на арктическите ледове в последно време е станал достъпен за корабоплаване.

Експедицията е получила сонарни изображения от водите на протока Виктория, недалеч от остров Кинг Уилям. Те ясно показали отломки от кораб на дъното на океана.

Добре запазеният скелет на единия от корабите лежал на 11 метра под повърхността и бил изследван с дистанционно управляван подводен апарат.

„Радостен съм да обявя, че експедицията в протока Виктория тази година решава една от най-големите тайни на Канада, откривайки един от двата кораба, принадлежали на експедицията на Франклин – казва Харпър. – Откриването на първия кораб безспорно ще ни подскаже в каква посока да търсим втория кораб. Възможно е много скоро да разберем какво се е случило с екипажа на експедицията.“

Находката вече се сдоби с ореола на най-голямото археологическо откритие от световен мащаб от момента на откриването на гробницата на Тутанкамон преди почти един век.

„Дори по тези изображения е ясно, че са се съхранили огромно количество доказателства за това, какво се е случило с експедицията“, смята археологът Уилям Батерсби от Кралското географско общество на Великобритания, посветил много време на изучаването на експедицията на Франклин. – Възможно е да открием дори останки от членовете на екипажа.“

По думите на инуитите – очевидци, помагали на първите издирвателни експедиции, някога са били получени сведения, че един от корабите бързо потънал във водите в района на остров Кинг Уилям, а вторият стигнал по-далече, вероятно до залива Киун Мод или дори Крамптън бей.

Изчезването на корабите е станало причина за една от най-продължителните издирвателни операции в историята – търсенето се провежда почти непрекъснато от 1848 година до днес. Мистерията разбунва въображението на много поколения, но никой не знае какво именно се е случило с екипажа.

Останки на някои от членовете му (според предположенията – от 6 до 14 души) са били открити повече от век по-късно, през 80-те години. Експерти смятат, че корабите са били сковани от ледове, затова членовете на екипажа са ги напуснали в безнадежден опит да стигнат до безопасно място.

В резултат на изследване на артефакти и човешки останки на остров Бичи и остров Кинг Уилям е бил направен извод, че на остров Бичи членовете на екипажа са починали вероятно от възпаление на белите дробове и възможно туберкулоза.

Проведена аутопсия открила следи по костите, които било прието да се смятат за признаци на канибализъм.

Също в останките било открито високо съдържание на олово, от което било направено предположение, че членовете на експедицията може да са се отровили от некачествено направени консерви. Впрочем по-нови изследвания сочат, че оловото в консервите не е било достатъчно за отравяне и се натрупва в организма през целия живот.

Издирвателните експедиции са довели до откриването на Северозападния морски път, който преминава от Атлантическия до Тихия океан през Арктическия архипелаг.

През август 2008 година канадската правителствена агенция „Национални паркове на Канада“ обявява началото на шестседмично издирване на двата кораба. Начинанието тогава струва 75 000 канадски долара и в него взема участие ледоразбивачът CCGS Sir Wilfrid Laurier. По-късно, през пролетта на 2014 година, изследователите успяват да открият фрагменти от кораб, а през лятото на 2014 г. издирването най-после се увенчава с успех.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори