Снимки на Слънцето в свръхвисока дефиниция

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи са успели да видят много подробно изключително горещия външен слой на короната на Слънцето, разкривайки никога не виждани структури, скрити в региони, досега изглеждащи само като празни или тъмни.

Новите изображения с висока разделителна способност разкриват магнитни нишки с широчина до 500 километра, като вътре в тях тече плазма с температура от милиони градуса. Откритието носи нови възможности да се научи повече за интензивната атмосфера на нашата звезда.

Оригиналните данни са били заснети от Короналния фотоапарат с висока разделителна способност (Hi-C) през 2018 г. Както подсказва името, този телескоп е проектиран да прави снимки с висока разделителна способност на короната на Слънцето. Hi-C може да забележи обекти на Слънцето с размери само 70 километра, или 0.01 процента от общия размер на звездата.

„Досега слънчевите астрономи ефективно разглеждаха Слънцето в„ стандартна дефиниция “, докато изключителното качество на данните, предоставени от Hi-C телескопа, им позволява да изследват част от Слънцето в„ свръхвисока дефиниция “за първи път „, казва физикът Робърт Уолш от Университета в Централен Ланкашир (UCLan) във Великобритания.

„Ако гледате футболен мач по телевизията със стандартна дефиниция, футболното игрище изглежда зелено и равномерно. Ако гледате същата игра в ултра-HD ще видите и отделните тревички – и това е, което можем да виждаме с изображенията на Hi-C. „

Този ултра-HD изглед означава, че по-рано невидимите части на Слънцето вече са станали ясни и това от своя страна може да разкаже повече как точно е съставена тайнствената магнитна атмосфера на Слънцето.

Магнитното поле и плазмените „въжета“ (или коронални „бримки“), които се намират на външния слой на Слънцето, са важна част от механизма, който произвежда слънчеви бури – дейност, която в крайна сметка може да ни засегне тук, на Земята. След като се разбере повече за това как възникват бурите, може по-добре да бъдат планирани.

Има още много неща, които не се знаят за структурите във външните слоеве на Слънцето, и има много странни случки в непосредствена близост до звездата, но последните постижения в науката и при телескопите започват да проясняват някои от слоевете мистерия.

Ще са необходими още изследвания, за да бъдат анализирани новооткритите плазмени нишки и тяхната функция, но фактът, че изобщо могат да бъдат видяни, е огромна стъпка напред.

Следващата мисия Hi-C трябва да разкаже още повече за това как работи короната на Слънцето, особено след като подробните данни могат да се комбинират с изображения от други телескопи, за да се създаде все по-ясен портрет на Слънцето.

„Това е завладяващо откритие, което би могло да информира по-добре нашето разбиране за потока на енергия през слоевете на Слънцето и в крайна сметка надолу към самата Земя“, казва физикът Том Уилямс от университета в Централен Ланкашир.

„Това е много важно, ако искаме да моделираме и прогнозираме поведението на Слънцето.“

Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Гледна точка · Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори