Снимките в социалните мрежи издават бъдещите ни планове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Много хора и до днес не знаят, че съвременните камери, особено вградените в смартфоните, добавят цяла база данни към направените снимки. В резултат, ако потребителят публикува свои снимки, например в социалните мрежи, то става обществено достъпна и информацията за това къде и кога са били направени снимките.

Екип изследователи от Лондонския университетски колеж (UCL) са открили начин да използват информацията за снимките за анализ и прогнозиране на възможните бъдещи движения на потребителя.

В изследването, публикувано в сп. Royal Society Open Science, учените описват създадения от тях компютърен алгоритъм.

Учените използвали снимки, постнати в социалната мрежа Flickr от потребители от Великобритания. Екипът получил достъп до 8 милиона снимки, както и данни за това, къде и кога са били направени те. Учените анализирали базата данни за 16 000 души.

След това авторите създали компютърна програма, способна да анализира всички публикувани снимки, направени от една и съща камера (всяко устройство има уникален код идентификатор), а също геотаговете и времето на снимките. Алгоритъмът изучавал получената информация за съставяне на прогноза за бъдещи движения на ели групи от хора, основани на моделите на предишните им движения.

За да проверят работоспособността на алгоритъма, учените сравнили получените данни с резултатите от правителствено допитване, чиято цел била да се състави модел на движението на великобританците. Оказало се че процентът на съвпадение е доста висок – около 92%.

Изследването няма за цел да наруши конфиденциалността на личния живот на потребителите, отбелязват учените, но може да послужи за благото на обществото. Например ако може да се прогнозира накъде повечето граждани ще се отправят в близко време, може да се насочат усилията на държавата за ремонт на пътищата и възстановяване на инфраструктурата в дадени области и региони.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори