Спелеолозите откриха най-дълбоката пещера в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© WBUR / Flickr
Антония Михайлова

Американският изследовател на пещери Бил Стоун (Bill Stone) твърди, че системата от пещери Чеве в мексиканския щат Оаксака се явява най-дълбоката в света.

През 2017 година ще се състои експедиция, в която ще бъде измерена дълбочината на пещерите и ще се потвърди това заявление, съобщава New Scientist. В нея ще вземат участие между 60 и 70 спелеолози.

Предположението, че Чеве е най-дълбоката пещера в света, се основава на опит, проведен от изследователите през 1990 година. Тогава спелеолозите хвърлили във водата в пещерата осем килограма боя. След известно време оцветената в зелено вода попаднала в разположената в съседство река Санто Доминго, преодолявайки разстояние от 2,5 километра.

Отбелязва се, че площта на тунелите на Чеве е два пъти по-голям от Манхатън и е около 175 квадратни километра. Подобни пещери се явяват важен елемент от карстовите водоносни хоризонти, които осигуряват питейната вода на стотици милиони хора по цял свят.

Освен това в подобни пещери учените често откриват добре съхранили се фосили, както и находища на полезни изкопаеми. Това ще позволи по-добре да се разбере как се е изменяла Земята в продължение на векове.

Освен това спелеолозите са водени и от любопитство и интерес към неизвестното. „Разбира се, в света все още са останали непокорени върхове, но те може да се разгледат в Google Earth преди изказването. Може да се отправиш на дъното на океана, но и то вече е нанесено на карта с помощта на сонари, а и експедициите там са прекалено скъпи.

В пещерата можеш да откриеш непознатото дори с най-скромния бюджет“, отбелязва спелеологът Зеб Лили (Zeb Lilly).

За най-дълбоката пещера в света днес се смята „Враната Крубер“, която се намира в Абхазия. Нейната дълбочина е 2199 метра.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори