Старинен текст разказва за безтелесния Христос

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рисунка, украсяваща древния текст.
© The Pierpont Morgan library
Антония Михайлова

Превод на текстове от коптски език, писани преди около 1200 години, хвърлят нов поглед върху последните дни на Христос. Двата ръкописа са открити още през 1910 г. в Египет. Впоследствие попаднали в колекцията на американския предприемач Джон Морган, един от тях се оказал в музея на Пенсилванския университет, а друг – в библиотеката музей Морган в Ню Йорк.

В книгата с името „Псевдо Кирил Йерусалимски за живота и Страстите Христови” (Pseudo-Cyril of Jerusalem on the Life and the Passion of Christ) преводачът и съставител Рудолф ван дер Брук от университета в Утрехт представя колекция апокрифни произведения, съдържащи неизвестни сюжети от Евангелието.

Например описва се подробно вечеря на Исус с Пилат Понтийски в навечерието на разпятието, както и вътрешните страдания на юдейския прокуратор.

© The Pierpont Morgan library

„Без излишен шум Пилат нареди маса, и той яде с Иисус на петия ден от седмицата. Иисус благослови Пилат и целия му дом”, се казва в текста. „Пилат после рече на Иисуса: Сега, като настъпи нощта, можеш да се облечеш и да си идеш, а сутринта аз ще изпратя сина си да умре вместо тебе.”

В отговор на това Исус успокоил Пилат и отказал, като добавил, че и сам може да си отиде, ако иска. „Тогава пред очите на Пилат Иисус стана безтелесен и невидим за известно време.”

Вероятно точно от способността на Божия син да променя формата си е продиктувана целувката на Юда – така той дал знак кой от присъстващите е Исус. Да добавим, че според текста Тайната вечеря и последвалото арестуване на Исус са станали във вторник. Това противоречи на Евангелието, където тези събития се асоциират с четвъртък, който в християнската традиция се нарича Велики (Чист) четвъртък от Страстната седмица.

По такъв начин се получава, че последната вечеря на Исус в навечерието на разпятието е била не с апостолите, а с Пилат Понтийски.

Коментирайки неизвестното преди предложение на Пилат да пожертва живота на своя син заради Христос, авторът на книгата отбелязва: „Свидетелството за това в ръкописа не означава, че събитията са се развили точно по такъв начин. Дадените текстове съответстват на коптската и етиопската християнска традиция за уважително отношение към личността на Пилат Понтийски и по-скоро отразяват представите за живота на Христос на определена група хора преди 1200 години.”

Източник: Vesti.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори