Стартира международен проект за изкуствен интелект

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Университетът на Билефелд (Германия) започва мащабен проект по изследвания в областта на изкуствения интелект.

Университетският център за когнитивни технологии CITEC ще бъде координатор на тематична програма, поддържана от DAAD – немска държавна система за академичен обмен.

Размерът на финансирането е 800 000 евро, става ясно от съобщение на сайта на CITEC.

Независимо от противоречивостта на тази тема, спорове по която се водят от средата на миналия век, науката никога не е изоставяла опитите да създаде умни машини.

Идеята да се надарят машините с мислителни способности, за да се направи взаимодействието им с хората по-удобно, все още изглежда плодотворна за учените.

Координаторът на програмата Хелге Ритер смята, че новата програма, обхващаща няколко големи лаборатории, които се занимават с човекоориентирани технологии, ще позволи да се изведе работата на ново ниво, да се привлекат към нея младежите и да им се дадат първокласни възможности за обучение.

В програмата участват университетът на Блумингтън (Индиана, САЩ), университетът на Осака (Япония), Технологичният университет в Куинсланд (Австралия), Технион (Израел) и Италианският технологичен университет.

От април 2015 година до март 2018 година учените от тези университети ще идват в Билефелд и обратното, за да работят с прототипи и да обменят опит. Участниците ще обменят студенти, ще провеждат ежегодни семинари и научноизследователски школи.

Темата за изкуствения интелект влиза сред приоритетните. Университетът в Билефелд се занимава с нея от 2007 година. Основната задача е създаването на такива програми, че роботи и различни технически устройства да се настройват по-лесно и дори обикновен човек, който няма специална подготовка, да може да общува с тях с лекота.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори