Статия за Божественото творение взриви учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Микеланджело Буонароти, Сътворението на Адам
Антония Михайлова

Научното издание PLoS One е публикувало креационистка статия, в която гъвкавостта и сръчността на човешките ръце се приписват на Твореца. Независимо че изследването е публикувано през януари 2016 година, то е получило широк отглас едва сега, съобщава Nature News.

В статията със заглавието „Биомеханични характеристики на координацията на ръчното захващане във всекидневния живот“ авторите от Китай и САЩ заявяват, че „биомеханичните характеристики на сухожилията между мускулите и ставите са проектирани от Твореца“.

Публикацията на статията е предизвикала множество критични отзиви в социалните мрежи.

В статията многократно се използва идеята за Творец, който според замисъла на авторите е насочвал еволюцията на човешката ръка. Експертите свързват креационизма в списанието с недостатъчно качествената процедура по рецензиране в списание PLoS One.

Изданието е поднесло извинения, като обещало да разследва случая и да вземе съответните мерки. PLoS One е рецензирано онлайн издание с открит достъп. По-рано в псевдонаука беше обвинявано авторитетното издание Nature (за статиите за живота, основан на арсен и за паметта на водата).

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори