Странната ни и ексцентрична съседка – Венера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Някога Венера била смятана за близнак на Земята, тъй като тя е приблизително еднаква с нея по размер и сравнително близка до нашата планета. Но щом астрономите се вгледали по-внимателно в нея, се появили много контрасти.

Най-големият – Венера всъщност е планета сауна с парников ефект, което я прави неблагоприятна за живот. Ето още няколко интересни факта за близката планета.

Атмосферата на Венера много бързо ще унищожи дори космически кораби.

Бъдете сигурни – няма да ви се прииска да се разхождате по повърхността на Венера. Налягането там е толкова голямо, че дори космически кораб има нужда от специална защита.

Атмосферата се състои от въглероден диоксид с частици сярна киселина, което е смъртоносно за човека. Освен това температурата на повърхността е над 470 градуса по Целзий. Съветските сонди от серията „Венера“, които са съумели да кацнат на повърхността преди десетилетия, не са оцелели там повече от два часа.

По-приемливи са условията нависоко в атмосферата.

Високо над Венера не може да се диша, на повърхността – също, но на около 50 км над повърхността може да се открие същата плътност и налягане на атмосферата, както и на Земята.

Предварителни изследвания на НАСА предполагат, че в даден момент бихме могли да изпратим дирижабли с хора, за да изследват Венера. И привържениците на тази идея смятат, че това може да е по-ефективно от изследването на Марс по една съществена причина – Венера е по-близо до Земята.

Венера е толкова ярка, че понякога грешно се взема за НЛО.

Яркостта ѝ е от -3,8 до -4,8 величина, което я прави по-ярка от звездите на небето. Всъщност тя е толкова ярка, че в телескоп, дори малък, може без труд да се наблюдават измененията във видимата фаза на диска на планетата. Така че нейната поява може да се възприеме за НЛО от хора, незапознати с Венера.

Повърхността не може да се види от облаци.

Ако погледнете към Венера, няма да можете да видите нейната повърхност. Причината е, че облаците са толкова гъсти, че закриват цялата повърхност. НАСА успяла да заобиколи този проблем с изпращането на сондата Magellan към Венера през 1990 г. Сондата се въртяла около планетата и получила пълно изображение на повърхността с помощта на радар.

© NASA/JPL

На Венера има вулкани и прясна лава.

По Венера се стичат потоци лава, което подразбира наличието на изригващи вулкани, които се появяват навсякъде през последните три милиона години. Това означава, че има няколко кратера на повърхността, лавата е текла над тях и ги е запълнила. Учените се интересуват колко често се случва това.

Венера има странно въртене.

Венера не само се върти в обратна посока в сравнение с другите планети, тя се върти и много бавно. Всъщност венерианският ден (243 земни дни) трае по-дълго, отколкото има нужда планетата, за да направи един кръг около Слънцето (225 дни). Още по-странно е, че въртенето, изглежда, се забавя – Венера се е въртяла с 6,5 минути по-бавно през 2014 година, отколкото в началото на 90-те години.

Венера няма спътници или пръстени.

Има две планети в нашата система, които нямат пръстени или луни, което поставя Венера в компания с Меркурий. Всяка друга планета в Слънчевата система си има или едното, или другото, или и двете заедно.

Защо? Това е загадка и за учените, но те правят толкова сравнения между различните планети, че скоро се надяват да разберат какво се случва.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори